maxresdefault.jpeg
Procurorul Curții Penale Internaționale, Karim Khan, va decis deschiderea unei anchete oficiale asupra situației din Ucraina, informează Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei.

Potrivit lui Karim Khan, evenimentele din ultimele zile, în special escaladarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, dau motive de a crede că toate crimele aflate sub jurisdicția ISS (International Space Station) continuă să fie comise pe teritoriul Ucrainei. Pe lângă situația din Crimeea și Donbas, există motive pentru a afirma că trupele agresoare continuă să comită crime de război și crime împotriva umanității.

„Deși Ucraina nu este parte la Statutul de la Roma, statul nostru și-a recunoscut jurisdicția ad-hoc pe baza cererilor depuse anterior”, spune procurorul Curții Penale Internaționale.

Dânsul a menționat totodată că Ucraina a depus două cereri la Curtea Penală Internațională. Prima a vizat evenimentele petrecute în Ucraina în perioada 21 noiembrie 2013-22 februarie 2014, iar a doua – despre continuarea infracțiunilor comise din 20 februarie 2014. Analiza acestor două acuzații a oferit procuraturii toate motivele pentru a revendica crime de război și crime împotriva umanității.

„Cea mai înaltă conducere militaro-politică a Rusiei va fi obligată să se prezinte în fața Curții Penale Internaționale și să fie trasă la răspundere pentru fiecare crimă comisă. Acestea vor fi Procesele de la Nürnberg ale secolului XXI”, se mai arată în nota informativă a Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei.


Toate evenimentele care s-au întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 1 martie le puteți vedea AICI!

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 28 februarie puteți vedea în acest material.

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 27 februarie puteți vedea în acest material.

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 26 februarie puteți vedea în acest material.

Evenimentele care au avut loc pe parcursul zilei de 25 februarie în Ucraina le puteți vedea în acest material.

Toate evenimentele care s-au întâmplat pe parcursul zilei de 24 februarie le puteți vedea în aranjare cronologică în acest material.

Pe 22 februarieConsiliul Federației din Rusia a primit o solicitare din partea lui Vladimir Putin, care a cerut utilizarea forțelor armate în afara teritoriului Rusiei. În cele din urmă, consiliul, într-o ședință deschisă, a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate.

Pe 21 februarie 2022Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Lugansk și Donețk.

Pe 15 februarie, Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) a cerut comunității internaționale să nu recunoască nicio decizie a Rusiei care ar avea legătură cu recunoașterea independenței entităților ilegale din teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk.

Rada Supremă condamnă cu fermitate orice tentative ale Federației Ruse de a recunoaște independența entităților ilegale care reprezintă administrația de ocupație a Federației Ruse, create de aceasta în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina.

Amintim că, în octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.

Vedeți aici cronologia evenimentelor din Ucraina care s-au întâmplat până la ziua de 21 februarie 2022.

Preluat de la: diez.md