Proiect-nou-15.jpg

Dar unele dintre acestea – strănutul, tusea și durerile – pot fi ușor confundate cu o răceală sau o gripă.

Experții spun că există un semnal de care părinții ar trebui să fie conștienți, care este aproape întotdeauna un indiciu al rujeolei, potrivit Daily Mail.

Rujeola se poate dovedi fatală, ucigând aproximativ trei din 1.000 de copii care o contractează, arată studiile.

Complicațiile includ orbirea, surditatea și umflarea creierului (encefalită). Este unul dintre cei mai contagioși agenți patogeni cunoscuți de omenire și se poate răspândi prin tusea și strănutul unei persoane infectate.

Simptomele includ strănutul, tusea, durerile, precum și erupția cutanată de rujeolă, dar virusul poate duce la complicații grave, inclusiv pneumonie și meningită.

Un alt semn al rujeolei este erupția cutanată, de obicei începe pe față și în spatele urechilor înainte de a se răspândi în restul corpului.

Petele care formează erupția cutanată pot fi ridicate și se unesc pentru a forma pete cu pete. Dar, spre deosebire de varicela, această erupție nu este de obicei mâncărime.

Pe pielea albă, erupția apare roșie sau maro. Cu toate acestea, poate fi mai greu de văzut pe pielea maro și neagră, potrivit NHS.

Cazurile de rujeolă, într-o continuă creștere

La începutul acestui an, Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) a dezvăluit că cazurile de rujeolă sunt în creștere.

Regatul Unit a înregistrat cel mai mare focar de rujeolă din ultimii 10 ani, cazurile în februarie crescând mai mult decât ultima epidemie majoră din 2013.

Analiza arată că, dacă doar un copil dintr-o clasă este infectat, acesta poate transmite virusul până la alți nouă copii nevaccinați, ceea ce o face una dintre cele mai infecțioase boli din lume și mai infecțioasă decât Covid.

„Dacă un copil este bolnav de ceea ce credeți că este rujeolă, este mai bine ca părinții să sune înainte la un medic, decât să-l grăbească la medicul de familie, deoarece rujeola este foarte infecțioasă, se răspândește ca un incendiu”, a spus profesorul Bedford.

Fără tratament, apărarea este cea mai bună abordare sub forma vaccinului foarte infecțios împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (MMR).

Două doze de vaccin MMR – administrate la vârsta de un an, apoi trei ani și patru luni – oferă protecție pe tot parcursul vieții.

După ambele doze, 99% dintre oameni sunt protejați de rujeolă.

În ianuarie, NHS a lansat o campanie de recuperare, cu clinici pop-up la școli și scrisori trimise către milioane de oameni, în speranța creșterii gradului de absorbție.

Steve Russell, Director de Vaccinări și Screening NHS: „Oamenii care nu sunt vaccinați pot primi atacuri la ferestrele pop-up MMR din școli și alte locuri convenabile, în timp ce medicii generali de familie, profesorii și liderii comunității de încredere încurajează grupurile care sunt mai puțin probabil să își primească să vină înainte.

Dar niciodată nu este prea târziu pentru a primi lovitura. Persoanele care au ratat vaccinul pot programa oricând o recuperare din urmă, contactând cabinetul de medicină generală.

„Cel mai important lucru este vaccinarea copiilor. Unii oameni cred că copilul lor a trecut de vârsta vaccinării recomandate, dar niciodată nu este prea târziu. Puteți primi vaccinul până la vârsta adultă”, a adăugat profesorul Bedford.

Sursa foto: Shutterstock.

Preluat de la: csid.ro