navalinîi-920x518-1.jpg
Aleksei Navalnîi a oferit un interviu vast pentru New York Times, publicat și pe site-ul oficial al politicianului. În el povestește cu ce se ocupă în fiecare zi în lagăr și cum se alimentează.

„Eu sunt monitorizat 24/7. Comunicam cu foarte puțini deținuți, iar tot ce le spuneam imediat ajungea pe masa administrației. Rutina mea începe la ora 5.0 dimineața, deși trezirea e la ora 6.0. Mă trezesc așa devreme pentru că citesc în liniște o oră, însă această «plăcere» va dispărea din cauza că ziua în curând se va reduce. La ora 6.0 se dă comanda «Trezire!», trebuie să ne ridicăm rapid, să așezăm lenjeria de pat ca la «patru ace», apoi ni se oferă aparate de ras.

La ora 7.30, ne ducem la cantină pentru a luna micul dejun. Mâncăm repede pentru ca să reușim să ne întoarcem în lagăr. La ora 8.0 suntem verificați de administrație. Stăm toți în linie timp de 30 de minute și ofițerul verifică prezența fiecărui deținut.

Până la ora 10.00 are loc prima lecție de «educație». Trebuie să privim televizorul. De obicei, se rulează un film. De la ora 10.00 până la ora 12.00 avem timp liber. Putem citi, scrie sau chiar să stăm pe taburet. Deși, în realitate toți deținuții se îmbulzesc la cantină unde beau ceai sau cafea. Plus la asta, în acest timp trebuie să reușim să îndeplinim și alte activități precum spălarea hainelor sau călcarea lor.

<!–

–> <!–

–>

După ora 12.00, unii deținuți sunt trimiși la lucru, alții rămân în lagăr unde sunt obligați să privească televizorul sau să joace în jocuri de companie. Este interzis să te ocupi cu altceva decât cu șezutul pe scaun ore în șir.

La ora 14.00 ne ducem la prânz.

De la ora 16.30 până la 17.00 are loc încă o verificare a deținuților, după care facem o pauză scurtă.

De la ora 18.00 începe principalul program «educativ» care are scopul de a te transforma dintr-un deținut într-un cetățean. Noi privim filme patriotice despre Războiul de Apărare a Patriei, despre cum cu 40 de ani sportivii noștri i-au învins pe americani și pe canadieni. Până a ajunge aici nici nu-mi puteam imagina câte filme propagandistice sunt pe aceste subiecte. Abia acum am înțeles miezul ideologiei lui Putin. Substituirea prezentului și a viitorului cu faptele din trecut. Se pune accentul de valorizarea faptelor din trecut astfel încât să nu ne punem întrebări despre prezentul nostru.

La ora 19.30 e cina. După aceasta din nou ne uităm la televizor. Însă, de această dată privim lecții științifice.

Dintr-o parte te uiți și ți se creează impresia că toată ziua nimic nu faci, însă la sfârșitul zilei mori de oboseală și unica ce îți dorești asta e să mergi cât mai rapid la culcare.

La ora 22.00 cu toții mergem la culcare”, a povestit Aleksei Navalnîi.

De asemenea, el a povestit și despre cum se alimentează în închisoare.

„Datorită rețelelor sociale acum mâncarea este mult mai gustoasă. După mai multe postări pe Instagram, mâncarea aici a devenit mai bună. Mâncarea principală din fiecare parte a zilei o constituie terciul. O altă modalitate de a mânca gustos este din magazinul închisorii sau când rudele îți transmit colete. Oricum, aici nu vei muri de foame în niciun caz”, a conchis Navalnîi.

Preluat de la: diez.md