RahmEmanuel040615.jpg
Primarul orașului Chicago i-a dat de înțeles președintelui american, Donald Trump, că strămoșii săi provin din Moldova și că nu se va supune ordinului prezidențial de a deporta imigranții din oraș, chiar dacă riscă să nu mai beneficieze de fonduri federale, relatează moldovatimes.com.

Președintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv miercuri să reducă unele fonduri federale din orașe, iar primarul de Chicago, Rahm Emanuel, a promis că orașul pe care îl administrează va rămâne în continuare să protejeze imigranții.

Într-o conferință de presă organizată după ședința Consiliul Local, Emanuel a declarat că nu există niciun străin printre noi. “Noi le spunem tuturor un bun venit, fie că sunteți din Polonia sau din Pakistan, indiferent dacă sunteți din Irlanda, India sau Israel, dacă sunteți din Mexic sau Moldova, țara de unde bunicul meu a provenit, toși sunteți bineveniți în Chicago, ca să vă realizați visul american!”

Emanuel a refuzat sa discute despre specificul ce finanțarea orașului s-ar putea pierde în, menționând că el nu a fost informat cu privire la ordinul executiv, care Casa Albă a lansat aproximativ o oră după ce primarul sa adresat reporterilor.

Donald Trump a ordonat autorităților responsabile pentru securitatea la frontieră ca să declare orașele sanctuare drept neeligibile pentru a primi subventii federale. Anul precedent, primăria orașului Chicago a beneficiat de 1 miliard de dolari, finanțare de la guvernul federal pentru educația timpurie, transport urban, inițiative în domeniul sănătății, gestionarea stărilor excepționale.

Rahm Emanuel (57 de ani), care a fost ales în 2011, apoi reales în 2015, primar al oraşului Chicago, este nepotul unui imigrant care a ajuns în Statele Unite în 1917, scrie Bucharest Herald. Mama lui Rahm, Marsha Emanuel (născută Smulevitz), este fiica unui imigrant moldovean care s-a remarcat ca boxer, dar şi ca lider de sindicat.

Imediat după aflarea rezultatelor scrutinului din Chicago, Rahm Emanuel a declarat: “Este o mare realizare pentru mine, Rahm Emanuel, nepotul lui Herman Smulevitz – care a venit în acest oraş (n.r. Chicago) în 1917, de la graniţa ruso-română, pe când avea 13 ani, pentru a scăpa de pogromuri (n.r. ucidere în masă a minorităţilor) – şi fiul lui Benjamin Emanuel, care a venit aici în 1959 din Israel, pentru a începe o carieră medicală”.

Primarul oraşului Chicago a fost şeful de cabinet al preşedintelui Barack Obama şi a fost poreclit “Rhambo”, după celebrul personaj de film. Obama l-a numit pe Emanuel şeful său de cabinet la două zile după ce a câştigat alegerile prezidenţiale din noiembrie 2008. În octombrie 2010, Rahm s-a retras de la Casa Albă şi s-a înscris în cursa electorală pentru oraşul Chicago.

Mama lui Emanuel, care a apărut alături de fiul său după ce a fost anunţat rezultatul votului în 2011, a lucrat ca asistentă medicală în radiologie, însă s-a făcut remarcată ca activistă pentru drepturile omului. Presa americană scrie că Marsha Emanuel a mărşăluit alături de Martin Luther King şi că a fost de mai multe ori arestată pentru opiniile şi acţiunile ei.

Chicago este al treilea oraş ca mărime din SUA.

Preluat de la: Diez.md