M2ZjMDc1ZGM1ODY3N2MzZjU2Y2QzZTM4OWU2OWRjMg.thumb_.jpg
Andersson a fost votată pentru a doua oară în funcția de prim-ministră în mai puțin de o săptămână. Parlamentul Suediei a votat-o luni în funcția de premieră, pentru a doua oară în mai puțin de o săptămână, pe Magdalena Andersson din partea Social Democraților. Astfel, prima femeie care ocupă această funcție în statul scandinav trebuie să facă față unui mediu politic fragmentat și nesigur.

Fostul ministru de finanțe a câștigat un vot similar săptămâna trecută, însă a renunțat la doar câteva ore mai târziu, după ce un partener de coaliție mai mic din punctul de vedere al reprezentării a abandonat guvernul din cauza pierderii votului pe buget, informează Reuters, citate de Digi24.

Andersson va forma acum un guvern minoritar format doar din partidul său.

Social Democrații dețin 100 de locuri în parlamentul de 349 de mandate și vor trebui să se bazeze pe sprijinul venit din partea câtorva partide pentru a implementa politicile. Acest lucru nu s-a mai întâmplat din 1979.

Ceea ce complică și mai mult situația este faptul că Andersson va trebui să guverneze pe un buget scris în parte de trei partide de opoziție, inclusiv democrații suedezi care sunt antiimigrație, ale căror câștiguri din ultimul deceniu stau la baza instabilității politice din Suedia.

Mandatul său firav la putere se datorează unui parlament blocat în care nici centrul-stânga și nici centrul-dreapta nu pot forma o majoritate singuri.

Mai mult decât atât, este posibil ca alegerile din luna septembrie a anului viitor să nu clarifice lucrurile, având în vedere că sondajele nu s-au schimbat prea mult în ceea ce privește echilibrul politic general.

Amintim că, după mai multe zile de negocieri, lidera social-democrată a reușit să obțină sprijinul unei majorități parlamentare miercuri, pe 24 noiembrie, când candidatura sa a fost aleasă pentru prima dată.

Însă tot miercuri, la doar câteva ore după ce fusese aleasă în această funcţie, Magdalena Andersson și-a dat demisia din funcția de prim-ministră în contextul retragerii unui partener de coaliţie şi a respingerii proiectului de buget de către parlament.

Preluat de la: diez.md