oil-well-art-d0e8499fbec07478.jpg
Prețurile la petrol s-au prăbușit cu peste 30 % după dezintegrarea alianței OPEC+ și Rusia, ceea ce a declanșat un război de prețuri între Arabia Saudită și Rusia care poate avea consecințe economice și politice, scrie agenția Bloomberg.

Agenția Bloomberg a menționat că actuala cădere este cea mai puternică din 1991 încoace, când s-a încheiat războiul din Golf.

În SUA, preţul petrolului a scăzut cu 27 %, la 30 de dolari pe baril.

Instabilitatea vine după implozia alianţei dintre OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) şi Rusia de vineri. Rusia a refuzat să reducă producţia pentru a stabiliza preţul. Eşecul negocierilor de la Viena s-au simţit în preţul petrolului care a scăzut vineri şi sâmbătă cu 10 %.

Arabia Saudită a escaladat situaţia prin noi acţiuni menite să redobândescă controlul pieţei şi a pune presiune pe Rusia.

Potrivit Bloomberg, această scădere va afecta bugetele statelor dependente de petrol din Irak până în Nigeria și ar putea, de asemenea, să modeleze politica globală, erodând influența unor țări precum Arabia Saudită. Lupta împotriva schimbărilor climatice ar putea suferi un regres, deoarece combustibilii fosili devin mai competitivi față de energia regenerabilă.

Preluat de la: diez.md