pixel.png

Leandrul este noua plantă-minune despre care preşedintele Trump susţine că ar avea potenţial să vindece bolnavii de COVID-19 în doar două zile şi că nu are niciun fel de reacţie adversă.

Ce nu spune preşedintele în declaraţiile sale publice este că această plantă poate fi toxică şi nu beneficiază de suficiente studii ştiinţifice care să îi demonstreze aşa-zisele beneficii.

La baza acestei promovări masive a leandrului ca tratament pentru COVID-19 ar sta o companie condusă de Mike Lindell, care produce extractul din planta Nerium Oleander (leandrul), cu care preşedintele ar avea legături strânse.

Lindell susţine că el, familia sa şi prietenii apropiaţi s-au tratat preventiv cu suplimentul respectiv şi crede că aşa s-au protejat de COVID-19.

<!– Gina Pistol, mesaj disperat de ajutor. O tumoră canceroasă la baza craniului…–> CITESTE PE EVZ.RO: Gina Pistol, mesaj disperat de ajutor. O tumoră canceroasă…
<!– Dragnea scapă de pușcărie?! Dezvăluire șoc din interior. Ce se pregătește–> CITESTE PE CAPITAL.RO: Dragnea scapă de pușcărie?! Dezvăluire șoc din…

„Acesta este un miracol. Cred că nu se doreşte aprobarea acestui supliment pentru că cineva, undeva, nu îşi doreşte ca acesta să ajungă la oameni pentru că funcţionează, chiar funcţionează”, a declarat Lindell pentru Axios.

Trump, susţinător înflăcărat al hidroxiclorochinei

Nu este prima dată când Trump se erijează în „salvatorul naţiunii”. El a fost un susţinător fervent al folosirii hidroxiclorochinei în cazul pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, însă studiile ştiinţifice au arătat că acest medicament nu reduce durata de spitalizare şi nici nu ameliorează simptomele bolii.

Ba mai mult, ar putea avea reacţii adverse grave, în special în rândul bolnavilor cardiaci, motiv pentru care, în luna iunie, FDA a revocat autorizaţia privind folosirea acestui medicament şi a publicat un avertisment în privinţa pericolelor la care sunt supuşi pacienţii confirmaţi pozitiv cu noul tip de coronavirus.

Într-o adunare din Biroul Oval care a avut loc în luna iulie, preşedintele Trump „a recidivat” şi a declarat că FDA ar trebui să aprobe extractul de leandru ca metodă de tratament împotriva COVID-19, fără să detalieze însă pe ce îşi bazează afirmaţia.

Până la acest moment nu există niciun studiu, pe animale sau pe oameni, care să demonstreze eficacitatea acestui extract din plante.

Leandrul, promovat pe baza unor studii nevalidate de comunitatea ştiinţifică

În schimb, a fost realizat un studiu de laborator non-peer reviewed (adică nevalidat de comunitatea ştiinţifică) în care se arată că extractul ar putea inhiba dezvoltarea virusului SARS-CoV-2. Doi dintre autorii acestui studiu sunt angajaţi ai companiei conduse de Lindell, Phoenix Biotechnology.

Jurnaliştii americani au încercat să obţină un răspuns din partea Casei Albe în privinţa acestui subiect, însă purtătorul de cuvânt al lui Ben Carson, un alt susţinător al acestui aşa-zis remediu şi unul dintre membrii Task Force, echipa care se ocupă de gestionarea crizei COVID-19, a replicat că „nu trebuie pusă la îndoială expertiza lui Carson, pentru că este un specialist de renume implicat în eradicarea pandemiei”.

Însă Carson nu este un expert în terapii antivirale şi nici medic infecţionist, ci pediatru neurochirurg.

Prof. Sharon Lewin, director la Institutul de Boli Infecţioase şi Imunologie Peter Doherty din cadrul Universităţii Melbourne, spune că testele realizate pe celule renale prelevate de la maimuţe au indicat că extractul de leandru ar putea avea, într-adevăr, efecte antivirale, dar cu siguranţă sunt necesare studii suplimentare şi nici nu se pune problema să fie testat în acest stadiu pe subiecţi umani.

Aceste studii de laborator prezintă multe lacune, precum şi conflicte de interese, motiv pentru care multe dintre ele nici nu mai trec în etapa următoare. În plus, trebuie ţinut cont de faptul că leandrul este o plantă cu potenţial toxic şi doza folosită în scop terapeutic trebuie să fie foarte mare, putând cauza astfel complicaţii în cazul pacienţilor care prezintă factori de risc (boli cardiace, pulmonare, renale etc.).

În concluzie, nu daţi iama prin farmacii căutând acest extract. Nu s-a dovedit eficient, nici sigur!

Preluat de la: csid.ro