diez-share-facebook.png
Mass-media pro-guvernamentală din Turcia susține că în această dimineață serviciul de securitate turc, MIT, a reușit să participe la o operațiune de succes în Moldova. Serviciul secret a reușit să dezmembreze o organizație apropiată de clericul Fethullah Gulen și care a constat în reținerea a 6 persoane care ar fi ajuns deja în custodia lor și transportați într-o direcție necunoscută, scrie Unimedia, cu referire portalul Balkaninsight.

Cei 6 sunt Riza Dogan, directorul filialei Durleşti a Liceului Horizont, Hasan Karacaoglu, director general adjunct, Yasin Ozdil, responsabil pentru relații cu publicul, Ahmet Bilgi, directorul filialei Ciocana și Feridon Tufekci, directorul filialei din Ceadâr-Lunga a Liceului. Instituția este văzută de autoritățile turce ca făcând parte din rețeaua clericului Fethullah Gulen care se află în opoziție față de liderul turc Reycep Erdogan.

Operațiunea este văzută ca un mare succes de presa turcă „după ce la începutul anului MIT (abrevierea serviciului de informații turc) a reușit o operațiune de succes de dezmembrare a FETO în Balcani (Kosovo), iată că acum a reușit una la fel în Moldova”, scrie o publicație turcă citată de aceeași sursă. Simpatizanții clericului Gulen sunt numiți în turcia cu abreviatura FETO, care în traducere ar fi Organizația Teroristă a lui Fethullah.

Guvernarea din Turcia îl acuză pe Gulen și simpatizanții săi de activități teroriste și că au organizat tentativa de lovitură de stat din 2016 și de atunci, cel puțin în Balcani, a pus mare presiune pe autoritățile regiunii pentru a extrăda în Turcia mai mulți cetățeni pe care autoritățile de la Ankara îi suspectează de apropierea de clericul turc afat în exil. Gulen, care se află din 1999 în exil în Statele Unite a negat orice implicare și respinge toate acuzațiile care i se aduc.

Până acum, doar Kosovo și Bulgaria au răspuns solicitărilor Turciei. La 29 martie anul curent, 6 cetățeni turci au fost exilați din Kosovo, ceea ce a dus la critici severe din partea Uniunii Europene și a organizațiilor internaționale de apărare a drepturilor omului. În toamna lui 2016, alți 6 cetățeni turci au fost reținuți de autoritățile bulgare la Ruse și ulterior escortați, în ciuda unor cereri de azil formulate, la granița cu Turcia.

Preluat de la: diez.md