image-2.jpg
În 2000, la Jocurile Olimpice, Eric Moussambani a fost protagonistul unuia dintre cele mai frumoase momente din istoria competiției. Eric Moussambani a învățat să înoate în ianuarie 2000, cu doar opt luni înainte de startul Jocurilor Olimpice. Atunci Guineea Ecuatorială și-a înființat o federație de natație.

Se antrena în piscina de 13 metri a hotelului din Malabo, în care era cazat în vederea pregătirii pentru Jocurile Olimpice. Pe lângă faptul că nu avea la dispoziție un bazin olimpic, Eric se putea pregăti doar de la cinci până la șase dimineața, și asta doar de trei ori pe săptămână! Când mai avea timp, se ducea să înoate prin vreun râu, unde mai primea sfaturi de la pescari. Moussambani a văzut pentru prima dată o piscină olimpică abia la Syndey, scrie Dailymail.

„Mă uitam la sportivii din Statele Unite să văd cum se antrenează și încercam să fur câte ceva de la ei. Nu știam nici cum să sar. A fost nevoie să întreb oameni cum să fac asta”, a spus Eric. Unii sportivi chiar îl întrebau, când îl vedeau cum se antrenează, dacă într-adevăr e înotător și va concura. Fără vreo intenție rea însă. Antrenorul de natație al Africii de Sud l-a luat pe Moussambani sub aripa lui și i-a vândut niște ponturi care s-au dovedit valoroase.

După două starturi ratate, sportivii din Niger și Tadjikistan au fost descalificați, iar Eric Moussambani a rămas să înoate singur în proba de calificări. Toți ochii erau pe el. Temerea cea mai mare a africanului, când a văzut cât de mare e bazinul olimpic, era să nu se facă de râs.

Timpul scos de el a fost 1:52.72, ceea ce a prezentat un record național pentru Guineea Ecuatorială. Era și primul care a reprezentat țara la o probă de natație. Recordul mondial, care coincidea cu cel olimpic, era de 48.18.

„Primii 50 de metri au fost ok, dar când i-am început pe următorii 50 deja am început să mă îngrijorez că nu voi termina. Dar atunci ceva s-a întâmplat. Auzeam cum oamenii mă încurajează, iar asta mi-a dat forță să merg mai departe. Mă simțeam foarte mândru. De parcă am câștigat o medalie”, a declarat Eric.

Preluat de la: diez.md