poftele-alimentare.jpg

Poftele alimentare sunt modul în care corpul nostru își comunică nevoile. În principiu, ele pot semnala carențele unor vitamine și minerale esențiale, iar înțelegerea lor te poate ajuta să-ți gestionezi dezechilibrele nutriționale și să-ți menții sănătatea generală. În continuare, iată ce indică poftele alimentare, de la pofta de dulce, sărat, chiar până la pofta de carne.

Pofta de ciocolată este una dintre cele mai comune pofte și adesea indică deficitul de magneziu. Magneziul este crucial pentru producția de energie, funcția musculară și reglarea stării de spirit. Un studiu publicat în Jurnalul Colegiului American de Nutriție arată că persoanele cu deficit de magneziu au fost mai susceptibile să experimenteze pofta de ciocolată. Introducerea în dietă a alimentelor bogate în magneziu, cum ar fi nucile, semințele și legumele cu frunze te poate ajuta să reduci aceste pofte alimentare.

Pofta de alimente sărate precum chips-urile sau cartofii prăjiți poate indica un deficit de sodiu. Sodiul este un electrolit esențial care ajută la menținerea echilibrului lichidelor în corp și susține funcția nervoasă și musculară. Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică sugerează că pofta de sodiu poate fi modul în care corpul încearcă să mențină un echilibru adecvat al electroliților. Cu toate acestea, este esențial să consumați alimente sărate în echilibru, deoarece consumul excesiv de sodiu poate duce la tensiune arterială ridicată și alte probleme de sănătate.

Pofta de zahăr poate proveni din diverse carențe, inclusiv crom, carbon, fosfor, sulf și triptofan. Deficitul de crom, în special, este legat de creșterea poftelor de zahăr. Cromul ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, iar un studiu în Jurnalul de Cercetare Psihiatrică a constatat că suplimentarea cu crom a redus pofta de carbohidrați la persoanele cu depresie atipică. Pentru a combate pofta de zahăr, concentrează-te pe consumul de carbohidrați complecși precum cereale integrale, fructe și legume, care furnizează energie.

Pofta de carbohidrați precum pâinea, pastele sau orezul poate indica un deficit de azot. Azotul este esențial pentru sinteza aminoacizilor, care sunt elementele de construcție ale proteinelor. Un studiu publicat în Jurnalul Britanic de Nutriție a constatat că deficitul de azot a condus la creșterea consumului de carbohidrați la șoareci. Pentru a combate pofta de carbohidrați, asigură-te că vei consuma suficiente alimente bogate în proteine, cum ar fi carne, pește, ouă și leguminoase.

Pofta de carne, precum carnea de pui, poate indica o carență de fier. Fierul este crucial pentru transportul oxigenului în tot corpul și menținerea energiei. Un studiu în Jurnalul Britanic de Nutriție a constatat că persoanele cu deficit de fier aveau mai multe șanse să simtă pofta de carne. Dacă experimentezi poftă intensă de carne este esențial să adăugi în dietă alimente bogate în fier, cum ar fi legumele cu frunze și leguminoasele.

Pofta de gheață poate indica, de asemenea, o carență de fier. Această poftă este o afecțiune în care persoanele simt poftă de obiecte non-alimentare. Cercetările publicate în Jurnalul American al Consiliului de Medicină de Familie sugerează că obiceiul de a mânca gheață poate ajuta la ameliorarea durerii și inflamației orale asociate anemiei produse de deficitul de fier.

Foto: shutterstock

Preluat de la: csid.ro