mai-departe-podcast.jpg
Discuțiile despre reforma administrativ-teritorială a Republicii Moldova se duc de mulți ani inclusiv recent a fost readusă în spațiul public, însă nicio guvernare nu a avut curajul să pornească implementarea acesteia. Primara localității Dănceni, Victoria Butuc-Guranda, susține că această optimizare este vitală pentru țara noastră.

„Trebuie să existe o viziune la nivel central. Eu cred că această viziune există, dar când o să existe un plan concret, atunci toți, inclusiv miniștrii și deputații, vor trebui să meargă în teritoriu și să comunice inclusiv cu primarii. Noi avem primari care se tem că o să piardă Primăria din simplul motiv căci consideră localitatea vecină mai puternică și cred că acolo va fi concentrat tot efectivul de administrare. Există frica de a pierde din control și influență”, a declarat Victoria Butuc-Guranda în cadrul podcastului „Mai Departe” cu Artur Gurău.

Primara din Dănceni mai spune că existența raioanelor duce la pierderi mari din buget și este ineficientă. „Există raioane pe care eu le văd ineficiente, sper să nu se supere nimeni din acest motiv. Noi avem 32 de raioane care, în viziunea mea, sunt o căpușă a administrației publice locale, fiecare având câte trei vice-președinți, fiecare cu automobil de serviciu, cu salari. Noi avem prea mulți oficiali pentru numărul populației. Acest sistem trebuie optimizat”, a mai spus Victoria Butuc-Guranda.

Ediția video a podcastului „Mai Departe” cu Artur Gurău și Victoria Butuc-Guranda o puteți urmări mai jos.

Preluat de la: diez.md