tik-tok.jpg
Victor Leka este un vlogger din Chișinău, în vârstă de 17 ani, care într-un timp scurt a adunat peste 70 000 de urmăritori și peste două milioane de like-uri pe rețeaua de socializare cunoscută în toată lumea – TikTok – și continuă să câștige rapid popularitate în rândul tinerilor din Republica Moldova. În scurtele videoclipuri pe care Victor le plasează pe pagina sa de TikTok, acesta abordează subiectul feminismului, egalității și toleranței de gen și luptă cu stereotipurile de gen.

Tânărul a povestit de ce pledează anume pentru aceste tematici în mediul online și ce vrea să schimbe prin conținutul său.

„Am decis să-mi dedic pagina pe TikTok egalității de gen și toleranței”

„Încă din copilărie, înțelegeam și susțineam toleranța și feminismul. Deja la școală observam atitudinea incorectă a băieților față de fete, care se manifesta prin hărțuire, iar acest lucru nu-mi plăcea. De asemenea, observam foarte multe stereotipuri de gen, atât în ​​ceea ce privește femeile, cât și bărbații, de exemplu că bărbații nu au voie să plângă sau că femeile nu pot șofa bine. Desigur că nu eram de acord cu stereotipurile respective, așadar am decis să cercetez aprofundat acest subiect și să aflu mai multe informații.

De la începutul acestui an, inclusiv din motiv că s-au impus măsuri de carantină, am avut mai mult timp pentru a citi cărți, pentru a găsi resurse informaționale, pentru a comunica cu prietenii mei și pentru a înțelege unele aspecte. A început să-mi placă din ce în ce mai mult acest subiect și am decis să-mi dedic pagina de pe TikTok egalității de gen și toleranței. Încerc să prezint informațiile într-un mod binevoitor, astfel încât toată lumea să înțeleagă că nu am o atitudine agresivă și că doresc tuturor binele”, povestește Victor.

„Am fost amenințat și calomniat”

Nu a fost primit cu brațele deschise de toată lumea, în primul rând pentru că nu toți împart aceleași valori ca el.

„Desigur că au existat oameni care nu erau de acord cu mine și chiar m-am confruntat cu ură din partea lor. Publicul meu a crescut brusc și nu mă așteptam la un sprijin atât de mare din partea abonaților, cât și la atât de multă ură. De la început, eram foarte afectat de aceste lucruri, ba chiar am fost amenințat și calomniat. Mai apoi, am început să comunic cu bloggeri mai experimentați care m-au susținut și m-au încurajat să mă merg înainte indiferent de situație. Apoi am reușit chiar, prin intermediul discuțiilor, să influențez schimbarea părerii negative ale unor interlocutori spre bine, discuțiile având un final pașnic”, mai adaugă Victor.

Care este publicul lui Victor

În prezent, urmăritorii lui Victor sunt din țările CSI, 90 % sunt femei și fete, iar majoritatea au între 13 și 20 de ani. Publicul său din Moldova la fel este în creștere, în prezent ajungând la peste 2 000 de persoane, iar pe viitor planifică să extindă comunitatea sa de urmăritori.

„La momentul actual, pe timp de pandemie, împreună cu alți bloggeri, informăm femeile despre cum să facă față dificultăților economice sau despre cum femeile, care sunt expuse violenței și care se află în apropierea agresorului, pot, printr-un gest special, da de înțeles că sunt într-o situație complicată ș.a.m.d.

Pe viitor, planific să adun mai mulți bloggeri care creează conținut de acest fel pentru a extinde publicul. Este posibil că vom colabora chiar cu organizații mari din domeniul drepturilor omului pentru a promova, în masă, mesaje sociale privind egalitatea și toleranța. Acum sunt în mijlocul unor negocieri referitoare la acest subiect, cu persoane din același domeniu din Ucraina, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Uzbekistan și alte țări CSI. Fiecare are un public diferit: de la câteva mii până la peste 100 000 de urmăritori. Această colaborare ne va ajuta să ne întărim poziția în toată regiunea”, spune Victor.

„Pentru ca vocea noastră să fie auzită, trebuie să continuăm să promovăm ideile noastre”

Victor spune că pledează pentru promovarea feminismului și a egalității întrucât este sigur că poate schimba ceva în această direcție.

„Consider că Generația Z, din care fac parte și eu, este foarte activă în ceea ce privește lupta pentru drepturile sale. Avem o atitudine tolerantă față de multe aspecte și ne străduim să promovăm idea de toleranță și egalitate atât în discuțiile cu apropiații – părinții, buneii –, cât și în rândul unui public mai larg. La fel ca toți ceilalți, vrem drepturi egale, vrem să fim respectați și vrem ca toți oamenii să se simtă confortabil în lumea în care trăim.

Eu fac parte din Generația Egalității, deoarece astăzi am o posibilitate bună de a influența opinia publică. Tinerii din ziua de azi sunt conștienți de responsabilitatea pe care o au pentru ce se întâmplă în lume. Văd cum tinerii contribuie la promovarea egalității, a nediscriminării și a luptei cu violența. Pentru ca vocea noastră să fie auzită, trebuie să continuăm să promovăm ideile noastre, să colaborăm cu diverse organizații mari și astfel să încercăm să atingem un nivel mai înalt pentru ca opiniile noastre să fie auzite și luate în considerare atunci când se iau decizii”, concluzionează Victor.

Îl puteți urmări pe Victor pe TikTok accesând acest link.

Preluat de la: diez.md