1509544182370-1509325563904-Helix_Nebula_VICE_1.jpeg
Sunetele au fost înregistrate de diverse sonde începând din 1970 și includ o gamă de sunete diverse din sistemul nostru solar.

Vice.com scrie că ai putea să crezi că în spațiu e liniște, dar te-ai înșela. Spațiul vibrează cu o gamă de unde electromagnetice care pot fi transformate în unde sonore și transmise prin boxe. Rezultatul sună ca efectele sonore pre-instalate din iMovie, dar când te gândești că asculți sunetul unei sonde care zboară printr-un nor de praf sau vuietul câmpului magnetic al planetei Jupiter, sunetele devin interesante. Dubioase, chiar.

NASA a transformat mai multe astfel de sunete într-un playlist de Halloween intitulat „Sunete dubioase din spațiu“. Sunetele au fost înregistrate de diverse sonde începând din 1970 și includ o gamă de ritmuri pulsatile, vuiete, șuierături și, din când în când, niște comentarii liniștitoare din partea personalului NASA. Multe dintre sunete nu-s cine-știe-ce, dar altele sunt destul de bune, așa că am asociat câteva dintre preferatele noastre cu niște date interesante.

Piesa numărul cinci ne aduce sunetul fulgerelor care licăresc în jurul planetei Jupiter, înregistrate de nava spațială Voyager în timp ce naviga pe lângă în 1979. S-ar putea să știi de programul Voyager, pentru că Voyager 1 a trecut de curând în spațiul interstelar, călătorind „mai departe decât oricine sau orice în istorie”. S-ar putea, de asemenea, să mai știi și că fiecare sondă poartă cu ea un fonograf de aur inscripționat cu detalii despre Pământ și locuitorii săi. După cum explică site-ul Voyager, „Nava spațială ar putea supraviețui miliarde de ani, așa că aceste capsule circulare ale timpul ar putea rămâne într-o zi ultimele urme ale civilizației umane.”

Piesa opt ne oferă o înregistrare audio a emisiilor radio produse de planeta Saturn, așa cum le-a inregistrat nava Cassini, care a orbitat în jurul gigantului în 2004. Sonda a dat un ocol în formă de opt în jurul planetei și-al lunilor sale până-n 2017, până când a rămas, în cele din urmă, fără combustibil, în septembrie. După 20 de ani petrecuți în spațiu, NASA a hotărât să trimită Cassini într-o misiune kamikaze în atmosfera planetei. Asta ar asigura că lunile lui Saturn rămân pure, ceea ce a conferit NASA niște condiții potențial similare cu cele de pe Pământ, care au fost marcate pentru investigații ulterioare. Cassini s-a izbit de Saturn pe 15 septembrie și a fost distrusă la contact.

Dacă vreio piesă care să sune mai mult ca zgomot adevărat și nu un sintetizator prost, încearcă piesa 6: „Stardust: Passing Comet Tempel”. Sunetul sună ca grindina care cade pe un acoperiș de tablă, pentru că, practic, cam asta auzi. Pe măsură ce sonda Stardust a zburat pe lângă o cometă în 2011, a trecut printr-un nor de resturi, care-a bombardat sonda cu praf și pietriș. La fel ca multe alte sunete de pe lista asta, de fapt nu sunt deloc înfricoșătoare, ci interesante, ceea ce rezumă toată experiența de a asculta „Sunete dubioase din spațiu”.

Preluat de la: diez.md