Deși adesea ne concentrăm pe îngrijirea tenului în rutina antiaging, zona gâtului este una dintre cele mai expuse procesului de îmbătrânire. Pielea gâtului este mai subțire, mai fragilă și cu o susținere musculară diferită, ceea ce o face să se lase mai repede, să dezvolte cute inestetice verticale și să contribuie la pierderea conturului mandibular. Din fericire, medicina estetică modernă oferă soluții eficiente, minim invazive, care pot revitaliza această zonă și reda fermitatea pielii. Medicul chirurg estetician Morad Iancu ne explică, pas cu pas, de ce îmbătrânește gâtul mai repede și ce putem face pentru a corecta acest aspect neplăcut.
Pielea de pe gât este diferită de cea de pe față. Are mai puține glande sebacee, este mai subțire și e supusă constant mișcărilor musculare. În plus, este frecvent neglijată în ritualurile zilnice de îngrijire.
„Zona gâtului este una pe care foarte mulți oameni o neglijează. Pacienții își aplică produse doar pe față, uitând complet de gât. În timp, lipsa de hidratare, protecția solară insuficientă și pierderea colagenului duc la apariția rapidă a ridurilor verticale, cunoscute și ca ‘benzi platismale’, dar și la o laxitate accentuată a pielii”, declară medicul chirurg estetician Morad Iancu.
Unul dintre principalii „vinovați” pentru aspectul îmbătrânit al gâtului este mușchiul platismal. Un mușchi superficial care, odată cu trecerea anilor, devine tensionat și creează acele cordoane verticale inestetice.
„Platisma este un mușchi subțire și întins cu rol important în expresia feței și în susținerea zonei inferioare a feței și gâtului. Pe măsură ce îmbătrânim, acest mușchi se tensionează și devine vizibil sub formă de benzi verticale. Acestea pot da un aspect dur, îmbătrânit și pot trage în jos conturul mandibular”, explică Dr. Morad Iancu.
Una dintre metodele moderne, minim invazive, pentru rejuvenarea gâtului este injectarea de botox direct în mușchiul platismal. Procedura este rapidă, sigură și cu efecte vizibile într-un timp relativ scurt.
„Prin injectarea botoxului în mușchiul platismal, obținem o relaxare controlată a acestuia. Astfel, reducem aspectul cordoanelor tensionate, netezim pielea de pe gât și oferim un contur mai plăcut mandibulei. Este o procedură care nu necesită timp de recuperare și poate fi realizată în cabinet, în mai puțin de 20 de minute”, spune medicul estetician Morad Iancu.
Citește și: Cum să scapi de gușă, în 3 zile, fără bisturiu. Exerciții care tonifiază pielea de sub bărbie, acasă
Injectarea de botox în zona gâtului nu doar că îmbunătățește aspectul pielii, ci și contribuie la redefinirea conturului mabdibular.
„Pe lângă reducerea benzilor platismale, tratamentul cu botox are și alte beneficii de ordin estetic. După injectare, gâtul nu mai trage obrajii în jos, iar conturul mandibular capătă o linie mai clară. Rezultatul? Un aspect mai tânăr, mai neted, fără intervenții chirurgicale”, adaugă Dr. Morad Iancu.
Această intervenție minim invazivă este potrivită atât femeilor, cât și bărbaților, care observă semne de îmbătrânire în zona gâtului și își doresc să arate mai bine.
„Pacienții ideali sunt cei cu laxitate moderată, dar care prezintă acele cordoane verticale vizibile sau contur mandibular șters. De asemenea, este o soluție foarte bună pentru prevenție. Putem începe să efectuăm acest tratament chiar din jurul vârstei de 40 de ani pentru a încetini procesul de îmbătrânire a pielii din zona gâtului”, declară medicul chirurg estetician Morad Iancu.
Este important ca tratamentul să fie efectuat doar de către un medic cu experiență, într-un cadru medical sigur, pentru a evita complicațiile și pentru a ne asigura că vom obține un rezultat natural.
„Botoxul în platismă este o tehnică care cere cunoaștere detaliată a anatomiei. O dozare greșită sau o plasare incorectă a substanței poate duce la afectarea altor funcții musculare. De aceea, recomand ca pacienții să aleagă clinici specializate și medici acreditați în domeniul medicinei estetice”, spune dr. Morad Iancu.
De regulă, rezultatele încep să se vadă în 5-7 zile de la injectare, cu efect maxim la aproximativ 2 săptămâni. Efectul se menține între 4 și 6 luni, în funcție de fiecare pacient.
„Este o procedură care necesită întreținere, dar care oferă beneficii reale de fiecare dată. Cu fiecare aplicare, musculatura învață să stea relaxată, iar efectul cumulativ poate duce la o îmbunătățire durabilă a aspectului general al gâtului”, încheie medicul chirurg estetician Morad Iancu.
Foto: shutterstock
Preluat de la: csid.ro