pixel.png

Pe 4 martie a avut loc cea de-a şasea ediţie CSR4Women, singurul eveniment dedicat exclusiv campaniilor sociale pentru femeile din România. Anul acesta, evenimentul a stat sub egida noii iniţiative AVON stand4her şi a reunit organizaţii, companii şi persoane fizice care au susţinut şi ajutat în 2018 româncele să lucreze şi să câştige mai bine, să aibă mai multă încredere în propriile forţe, să fie mai sănătoase şi să se simtă în siguranţă.

Evenimentul, moderat de jurnalista Paula Herlo a constat în trei paneluri. Primul panel a fost dedicat susţinerii egalităţii de şanse pe plan profesional unde, Elena Vlădăreanu (Asociaţia Art No More) a vorbit despre Premiile Sofia Nădejde care au pornit de la nereprezentarea femeilor scriitoare în programa şcolară şi au ajuns să fie prima iniţiativă de gen din spaţiul cultural românesc. Livia Aninosanu, Director Executiv Centru Pentru Egalitate (CpE) a povestit despre rezultatele proiectului Spune povestea ta, care a avut ca scop apropierea adolescentelor din medii defavorizate, de literatură şi lectură, prin ateliere de scriere creativă şi întâlniri cu scriitoare; proiectul continuă în 2019 în mediul rural.

Mihaela Năbar, Director Executiv World Vision Romania, a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte antreprenoriatul la feminin în mediul rural. Proiectul organizaţiei, Empowering Women in Need, a acordat educaţie economică şi antreprenorială pentru femei din două comunităţi vulnerabile, din Mihăieşti, judeţul Vâlcea şi Predeşti, judeţul Dolj.  Femei care au ramas şomere sau care nu mai lucrează cu contract de muncă de cel puţin şase luni de zile, mame singure cu mai mult de trei copii, femei care se ocupă doar de agricultură şi de creşterea copiilor, au fost ajutate să formeze cooperative prin care să vândă produse facute de ele.

<!–

Formul de quiz

–>

Al doilea panel a fost dedicat libertăţii de exprimare a femeilor, prezentă fiind şi Alexei Valianatos, Vicepreşedinte MozaiQ şi activistă transgender, care, împreună cu Miruna Dumitrescu, copywriter, au prefaţat campania Femeie., un proiect de 8 martie dedicat incluziunii tuturor femeilor.

Al treilea panel s-a concentrat asupra ordinului provizoriu de protecţie, adoptat în 2018, la discuţie luând parte un reprezentant al poliţiei şi ai asociaţiilor A.L.E.G. – Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen, Asociaţia Femeilor si Familiilor din Mediul Rural şi Centrul Filia. Alina Mihai, comisar-şef din cadrul Serviciului de Ordine Publică, Direcţia Generală de Poliţie a Minicipiului Bucureşti, a vorbit despre cele 20.000 de cazuri de violenţă împotriva femeilor înregistrate anual la nivel local şi despre faptul că una din trei românce se confruntă cu violenţa. De asemenea, actriţa Monica Bîrlădeanu a povestit despre propria experienţă ca victimă a violenţei domestice şi despre noua campanie pentru femeile agresate, pe care o va reprezenta de acum în spaţiul public.

Această platformă a luat naştere în urma unui studiu care a identificat barierele cu care femeile se confruntă şi în prezent în împlinirea potenţialului lor personal şi profesional. Potrivit acestuia, doar jumătate dintre românce au un job full-time (54%) şi mai puţin de o treime (28%) au fondat un business propriu. Aceasta, deşi cele mai multe dintre femeile intervievate (76%) cred că munca le creşte încrederea în ele însele şi le face modele mai bune pentru copiii lor (74%).

56% dintre românce nu cred că cel mai important rol al femeii e să aibă copii şi grijă de familie, dar tot 56% dintre ele cred că cel mai important rol al bărbatului e să aducă bani în casă. În acelaşi timp, şase din 10 femei cred că pentru a fi împlinite trebuie să aibă copii.

La nivel global, aproape 80% dintre femei cred că brandurile de cosmetice exercită presiune asupra lor pentru ca ele să fie perfecte. O treime dintre femei sunt victime ale violenţei fizice şi/sau sexuale.

 

Preluat de la: csid.ro