miting-rusia.jpg
Poliţia rusă a reţinut peste 800 de persoane care au participat sâmbătă la un protest la Moscova pentru a cere alegeri libere, inclusiv binecunoscuta activistă politică Liubov Sobol, după ce autorităţile au avertizat că manifestaţia este ilegală.

Poliţia a îndepărtat-o ​​pe Sobol, o aliată a politicianului Alexei Navalnîi, aceasta fiind luată într-o autoutilitară cu câteva minute înainte de începerea a ceea ce activiştii anti-Kremlin au descris drept o plimbare paşnică pentru a protesta împotriva excluderii candidaţilor lor de la alegerile de luna viitoare, potrivit Reuters.

Într-o altă lovitură dată lui Navalnîi, anchetatorii ruşi au deschis o anchetă penală cu privire la presupusa spălare a sumei de 1 miliard de ruble (15,3 milioane dolari) de către fundaţia sa anticorupţie. Navalnîi şi aliaţii săi spun că fundaţia, care a publicat o mulţime de investigaţii stânjenitoare cu privire la oficialii guvernamentali, este finanţată în mod transparent din donaţii publice.

miting rusia1

Reuters

OVD-Info, o organizaţie independentă de monitorizare, a anunţat că poliţia a reţinut sâmbătă la Moscova 828 de persoane, în unele cazuri bătându-i cu bastoanele în timp ce aceştia erau căzuţi la pământ.
Poliţia a transmis că a reţinut 600 de oameni şi că 1.500 au participat la protest, deşi din imagini reiese că în diferite zone ale Moscovei au avut loc mai multe demonstraţii la care au participat multe altele. Mai târziu, activiştii opoziţiei au postat online capturi de ecran cu rapoarte ale poliţiei care sugerau că au participat aproximativ 10.000 de manifestanţi.

Protestul de sâmbătă a fost mai mic decât o unul care a avut loc cu o săptămână mai devreme, dar a subliniat hotărârea unor critici ai Kremlinului – în special a tinerilor – de a continua să facă presiuni pentru a deschide sistemul politic din Rusia.

Mulţi, dar nu toţi cei reţinuţi au fost eliberaţi mai târziu de poliţie, inclusiv Sobol, care a fost amendată cu 300.000 de ruble (4.596 de dolari) pentru încălcarea legilor privind protestele din Rusia.

Preluat de la: diez.md