journalist-maps_press-freedom.jpg
Anul 2017 a fost cel mai periculos an pentru jurnaliști, potrivit unui raport al Freedom House, citat de Washington Post, când au fost uciși 48 de jurnaliști. Totuși, din cauza prognozelor sumbre pentru anul 2018, anul precedent ar putea fi „depășit” destul de rapid.

La începutul lunii februarie a lui 2018 deja au decedat doi jurnaliști, iar alți 189 au fost închiși. Potrivit lui Joel Simon, dacă în alți ani, Statele Unite prin vocea administrațiilor sale atunci când se întâlneau cu lideri străini puneau pe masă și problema încarcerării jurnaliștilor, în cazul administrației Trump acest lucru „este puțin probabil să se întâmple”.

Jurnaliști în închisoare în anul 2017:


Turcia este statul care a încarcerat cei mai mulți jurnaliști, în special în ultimii doi ani. Din cei 262 înregistrați la nivel mondial de organizațiile de media, 73 au fost în Turcia

Printre cele mai periculoase țări pentru jurnaliști este Mexicul, țara care a înregistrat în anul 2017 9 jurnaliști morți, și prima victimă din 2018 la acest capitol.

Cu o zi înainte de moarte jurnalistului, acesta publicase un editorial în care atenționa despre creșterea gradului de violență în preajma alegerilor prezidențiale din Mexic.

Preluat de la: diez.md