diez-share-facebook.png
Directorul general al FAO (Food and Agriculture Organization), José Graziano da Silva, solicită elaborarea și implementarea unor politici publice care vizează obezitatea și excesul de greutate. Sistemul alimentar globalizat nu oferă dietele necesare oamenilor pentru o viață sănătoasă, dar contribuie la creșterea ratei de obezitate și la excesul de greutate în special în statele care importă majoritatea alimentelor, da Silva.

„Din păcate, mărfurile și hrana industrializată ieftină sunt mult mai ușor de comercializat la nivel internațional”, a spus oficialul, adresându-se participanților la un atelier tehnic privind siguranța alimentară și alimentația sănătoasă, organizat de Academia Pontificală de Științe a Vaticanului.

Problema accelerează în statele insulare mici în curs de dezvoltare din Pacific, care trebuie să importe cea mai mare parte a alimentelor lor, având rate de obezitate variind de la 30 la sută și mai mult în Fiji la 80 la sută în rândul femeilor din Samoa Americană.

În cel puțin 10 țări insulare din Pacific, mai mult de 50% (și până la 90%) din populație sunt supraponderali. Consumul excesiv al alimentelor industrializate din import bogate în sare, sodiu, zahăr și grăsimi trans este principalul vinovat de această situație.

Estimările indică faptul că în prezent, la nivel global există peste 2,6 miliarde de persoane supraponderale iar prevalența obezității a crescut de la 11,7% în 2012 la 13,2% în 2016.

Dacă nu vom adopta acțiuni urgente pentru a opri creșterea ratelor de obezitate, în curând vom avea mai mulți oameni obezi decât subnutriți în lume, a spus Graziano da Silva. “Există mai mulți factori care conduc la această pandemie globală a obezității. Dietele nesănătoase sunt printre cei mai semnificativi factori.”

El a subliniat disponibilitatea și accesibilitatea crescută a tipurilor de alimente care sunt foarte bogate în grăsimi, zahăr și sare, ale căror vânzări au fost stimulate de un marketing intensiv și de publicitate.

„Alimentele nesănătoase de tip fast-food sunt cel mai bun exemplu în acest sens. Acest tip de mâncare este mai ieftin și mai ușor de accesat și pregătit decât alimentele proaspete, în special pentru persoanele sărace din zonele urbane”, a declarat Graziano, menționând că atunci când resursele pentru hrană devin limitate, oamenii aleg alimente mai puțin costisitoare, care au adesea o densitate calorică mare și un nivel scăzut de nutrienți.

Citate de la atelier:

Lawrence Haddad, director executiv al GAIN:

„Alimentele consumate sunt la baza tuturor formelor de malnutriție și principalul motor al bolilor. Dar calitatea dietei nu îmbunătățește automat veniturile – va fi necesară o acțiune sistemică concertată la un nivel ridicat pentru a o îmbunătăți. Alianța Globală pentru Îmbunătățirea Nutriției (GAIN) salută conducerea FAO în această sferă de intervenție și este mândră să fie partener în această problemă critică. ”

Dr. Amare Ayalew, Directorul Parteneriatului pentru Controlul Aflatoxinelor, Africa:

„Siguranța alimentelor a rămas un pilon orfan al securității alimentare. Scala și complexitatea contaminării cu aflatoxine a culturilor discontinue și a celor pentru comerț în Africa ilustrează necesitatea unor parteneriate în vederea unei schimbări sistemice. Provocarea pentru securitatea alimentară este prea mare și prea complexă pentru a rămâne în sarcina unui singur jucător responsabil.”

Jessica Fanzo, Ofițer Senior de Programe, FAO:

„Efectuarea de investiții care să asigure sisteme alimentare și medii alimentare ce oferă o dietă sănătoasă și mai sigură pentru toată lumea este o sarcină dificilă datorită complexității și compromisurilor ce le implică, precum și a gamei de factori de decizie care modelează aceste sisteme. Elaboratorii de politici publice trebuie să dețină cele mai recente și mai riguroase dovezi atunci când formulează politici pentru a se orienta către sisteme de alimentație prietenoase. De cele mai multe ori, aceștia funcționează în neștiință, cu date limitate despre ceea ce funcționează pentru contextul lor specific. FAO lucrează cu statele pentru a colecta mai bine datele necesare pentru acțiuni de îmbunătățire a sănătății și siguranței dietelor “.

Preluat de la: diez.md