startup.jpg

Moldova devine tot mai cunoscută în lumea start-upurilor și a investitorilor din întreaga lume. Un lucru substanțial care arată dezvoltarea Moldovei este Investiția Directă Străină (FDI), care a crescut semnificativ. Aceasta a ajuns la 264 de milioane de dolari în 2021 față de cei 83 de milioane de dolari în 2016, astfel reprezentând aproximativ 35 % din PIB. Acest lucru arată că investitorii din întreaga lume recunosc potențialul Republicii Moldova.

Moldova are unele aspecte care o fac să iasă în evidență. De exemplu, găzduiește primul e-park din Europa, Parcul de Inovație și Tehnologie din Moldova (MITP), creat în 2018. Aici, 1 200 de rezidenți și 200 de companii cu capital străin beneficiază de forță de muncă IT calificată, de costuri reduse și taxe mici, inclusiv de un impozit fix de pe venit de doar 7 %.

De asemenea, start-upurile din Moldova colaborează din ce în ce mai mult cu cele din România. Acest lucru oferă start-upurilor din Moldova acces la piața europeană prin intermediul țării vecine. Companii precum Fagura și Planable au avut succes în implementarea acestei strategii. În același timp, România beneficiază de inovațiile și de talentele calificate ale Moldovei.

Pentru a înțelege mai bine peisajul de start-upuri din Moldova, aruncați o privire asupra inițiativelor și actorilor-cheie.

Scena de start-upuri din Moldova a crescut în ultimii ani, cu apariția unor noi companii în diferite domenii. Organizația Start-up Moldova înregistrează în prezent 82 de start-upuri în baza lor de date, acoperind sectoare precum AgTech, InsureTech sau WineTech.

Cu un interes sporit din partea investitorilor locali și internaționali, 11 start-upuri moldovenești au obținut colectiv 11 milioane de dolari în finanțare, semnalând o creștere a încrederii în potențialul antreprenorial al țării. Fondurile de investiții din SUA, Marea Britanie, Republica Cehă, Polonia, Ucraina și Africa au participat alături de investitorii locali de tip business angel.

În ordine descrescătoare a sumei strânse, start-upurile care au încheiat o rundă în 2022 sunt următoarele:
# XOR AI (2,7 milioane de dolari);
# Brizy.io (2,4 milioane de dolari);
# Greeno (2 milioane de euro);
# ENABLD (1,4 milioane de dolari);
# Bloomcoding (1,1 milioane de euro);
# Fagura (786 845 de euro);
# SelfTalk (150 000 de euro);
# EdooSitter (120 000 de euro);
# EasyPlan (90 000 de euro);
# Doctorchat.md (50 000 de euro);
# UNDE.io (10 000 de euro).

Ecosistemul de start-upuri din Moldova beneficiază de sprijinul unui peisaj dedicat de investitori, contribuind cu capital și experiență. Grupurile de business angels sunt: Business Angels Moldova, Mozaic, cu sprijinul USAID Moldova, al Ambasadei Suediei la Chișinău și UKAid, împreună cu investiții.md, XY Partners, Start-up Moldova, Asociația Companiilor de IT, Orange Moldova, Orange Systems, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Fondul de Investiții pentru Dezvoltarea NIS din Vest. Acestea joacă un rol crucial în sprijinirea start-upurilor în călătoria lor de investiții.

Alături de acestea, VC-urile din Europa Centrală și de Est, precum Gapminder, Credo, Fuel Ventures, Inovo și altele, sunt adesea interesate de start-upurile moldovenești.

Cu un grup solid de peste 20 700 de specialiști IT vorbitori de română, rusă și adesea engleză și franceză, start-upurile pot accesa abilități unice în analiza datelor, în designul UI/UX, în dezvoltarea software-ului, în dezvoltarea aplicațiilor, în dezvoltarea de jocuri etc. De asemenea, beneficiind de reducerea impozitelor, angajatorul nu plătește impozite suplimentare pentru angajare, toate taxele legate de veniturile salariale (salariu, bonusuri, beneficii) fiind incluse în impozitul unic de 7 %.

Start-up Moldova, Dreamups, Yep! Moldova, Technovator, XY Partners, Parcul de Inovație și Tehnologie din Moldova și alții sunt constructorii de ecosistem menționați pe harta comunității de startup-uri din Moldova.

Toată această comunitate și mulți alții se întâlnesc la Start-up Moldova Summit pe 14 martie pentru a discuta despre cele mai recente tendințe și inițiative din lumea start-upurilor și a antreprenoriatului.

Evenimentul Start-up Moldova Summit este conceput pentru a conecta entuziaștii de start-upuri, profesioniștii IT, afacerile în căutare de inovație, investitori și experți din industrie. Evenimentul va fi vizitat de speakeri și investitori avizați, oferind insight-uri valoroase și oportunități pentru networking și colaborare. De asemenea, evenimentul va prezenta o competiție de pitch, ceea ce va oferi start-upurilor o platformă pentru a-și prezenta ideile potențialilor investitori.

Bilete la Start-up Moldova Summit pot fi achiziționate aici.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai actuale evenimente din Chișinău, dar și din țară, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Preluat de la: diez.md