madalina-dragoi-tren-drumul-matasii.jpg

Iubesc mătasea, iubesc trenurile şi iubesc emoţiile de dinaintea unei călătorii. Una dintre cele mai frumoase întâmplări din viaţa mea de până acum a fost mă îmbarc la bordul trenului Orient Silk Road Express şi timp de 2 săptămâni să parcurg minunile a 4.100 de kilometri de pe Drumul Mătăsii în Turkmenistan, Uzbekistan şi Kazahstan. Cum a fost? Ce peisaje mi s-au arătat? Cine sunt pasagerii trenului? Ce poveşti poartă ei? Pe parcusul a cinci săptămâni, vinerea, veţi putea citi articole despre viaţa de pe Drumul Mătăsii din Asghabat, Merv, Bukhara, Khiva, Samarkand, Shahrisabz, Tashkent, Turkistan, Almatay.

Cu o fundă de mătase pe cap, îmbrăcată cu o rochie lungă neagră, târâind o valiză roşie şi cu un boboc de trandafir în mână m-am îmbarcat la bordul trenului Orient Silk Road Express, la asfinţit, în gara centrală din Asghabat, capitala Turkmenistanului.

<!–

Formul de quiz

–>

Trenul este unul vechi, cu vagoane ruseşti (majoritatea personalului trenului vorbeşte doar rusă). Ajung în cuşetă – wow, e foarte colorată (catifea în nuanţa vinului roşu acoperă cele două 2 paturi mici (puţin mai late decât o banchetă, dispuse faţă în faţă). Nu ştiu unde pun valiza roşie momentan, nu prea am unde, dar mă vor ajuta cu siguranţă cele două cuiere să păstrez hainele neşifonate. Las la vedere, şalul roşu cu cănafi din fir lung de mătase cu motive tradiţionale pe care tocmai l-am cumpărat dintr-un bazar turkem. În ultima clipă. Mai să risc să pierd trenul.

Bazar Asghabat,foto 123rf.com

Pun repede în apă, la fereastră bobocul meu de trandafir turkmen pe care l-am primit (cu teamă) de la un necunoscut într-un parc futurist unde şi coşurile de gunoi şi băncile aveau umbre de aur. Da, băncile, coşurile de gunoi păreau că sunt placate cu foiţe de aur. Un parc imens, mărginit la mare depărtare de munţi de pe care ies măiestoase statui albe, futuriste. În toată această construcţie nepământeană, erau trandafiri roz. Mă întrebam dacă au şi parfum. Am căzut pe gânduri fixând un boboc iar din visare m-am trezit brusc – o mână de bărbat l-a rupt. Mă aşteptam să pornească o alarmă. Dar nu a pornit.

 

123rf.comPe Drumul Mătăsii – Asghabat – un joc de lego din marmură

Capitala Turkmenistanului este o metaforă. Pare o schiţă digitală a unor arhitecţi pasionaţi de literatura ştiinţifico-fantastică. Pare un locul de joacă a unui băiat pasionat de lego. Şi fascinant de albul strălucitor al marmurei. Şi de strălucirea aurului. Statuia fostului preşedinte este realizată din aur, scară 1 la 1 şi se învârte după soare. Arcul Neutralităţii îmi pare că aduce a rachetă (alb şi auriu din nou). Şi aeroportul (este nou inaugurat) şi redă forma unui păsări albe, şi stadionul, şi moscheea cea nouă (2 miliarde de dolari s-au investit), şi spitalele, şi facultăţile, şi blocurile de locuinţe. Şi… Gândurile îmi sunt întrerupte, căci pe holul trenului se aud voci în limba rusă. Încerc să îmi aduc aminte cuvinte ruseşti, căci am studiat limba lui Tolstoi la şcoală (a doua limbă după turkmenă este limba rusă în această ţară), dar pot scoate cu ”cleştele” din memorie doar câteva, insuficiente să înţeleg. Zumzetul este întrerupt de difuzor.

foto Marc Vorsatz

Pe Drumul Mătăsii – primii kilometri, primele gânduri

Se pare că trenul Orient Silk Road Express va pleca în câteva minute. Mă aşez confortabil în noul meu pat şi nu pot crede ce simţeam cu doar 30 de ore înainte. Dau drumul la reportofon şi îmi aud vocea.
”Niciodată nu am vrut să mă întorc de la aeroport înapoi acasă ca acum. Niciodată nu am avut asemenea emoţii intense. Deşi am ajuns în locuri mult mai îndepărtate decât Asia Centrală, niciodată nu m-am uitat de atâtea ori înapoi cu ochii înlăcrimaţi. Trăiam un vis – acela de a reconstrui Drumul Mătăsii la bordul unui tren celebru, dar în acelaşi timp nu puteam lăsa de la piept mica minune – băieţelul meu de un an şi o lună. Eram ”Eu” plecând în lume, dar nu mai eram ”Eu”. Cu toate acestea, normalitatea – realitatea – societatea ne face ca la un moment dat să ne despărţim fizic de puii noştri. Fie pentru câteva ore, fie pentru câteva zile, fie pentru câteva luni, fie pentru câţiva ani. Nimeni nu poate pregăti o mamă pentru separarea de copilul ei. Sufleteşte nu te poţi deconecta niciodată. Abia când micul meu mi-a dat toate semnalele că a înţeles că voi pleca şi că el este şi va fi bine, iar eu am luat toate măsurile ca el să fie în siguranţă şi să pot păstra lactaţia chiar şi la depărtare (îl alăptam din primul minut de viaţă) am făcut primul pas. Era călătoria mea , era visul meu, şansa mea să mă regăsesc după ce mă ”pierdusem” pe mine însămi de mii de ori printre pereţii fini, dar stabili ai maternităţii.” Îmi zic. ,,Cu povestea asta, o valiză roşie şi un boboc de trandafir am urcat la bordul Orient Silk Road Express. Oare ce poveşti aduc cu ei ceilalţi pasageri?,, Ştiu că sunt peste 120 de călători din Germania, Marea Britanie, Franţa, Austria, Elveţia, Noua Zeelandă şi eu din România. Trenul scârţie. Pornim. Inspir puternic bobocul de trandafir. Are un parfum intens.
Va urma!

Trandafir turkmen, foto Mădălina Drăgoi

INFO UTILE

Drumul Mătăsii din Asghabat până în Almatay
Durată: 14 zile 7 nopţi în tren privat (cuşetă) 6 nopţi hoteluri de primă clasă Opriri: Asghabat, Merv, Bukhara, Khiva, Samarkand, Shahrisabz, Tashkent, Turkistan, Almatay; Perioade: 09.04.2019 – 22.04.2019, 15.10.2019 – 28.04.2019, 14.04.2020 – 27.04.2020, 20.10.2020 – 02.10.2020; Mâncare, excursii şi transferuri: Toate mesele incluse la bordul trenului şi în restaurante locale, Toate excursiile şi biletele de intrare la obiective incluse; Transferuri şi autobuze private conform programului. (Nu sunt incluse preţurile pentru vize, bilete de avion, bacşisul, cheltuieli personale), Doctor la bord; Ghid vorbitor de engleză; Preţ: de la 2.940 euro/persoană; Lernidee Trains & Cruiseshttps://www.trains-and-cruises.com/

Vize
Turkmenistan35 euro (maximum 10 zile, o intrare)
Uzbekistan20 US Viza se poate lua online 
Kazahstan: românii nu au nevoie de viză dacă nu stau mai mult de 30 zile pe teritoriul Kazahstanului. Informaţii utile despre vize şi Ambasade ale României: www.mae.ro
Vaccinurinu sunt recomandate

Pagini oficiale: http://www.turkmen-travel.com/http://www.visit-uzbekistan.com/http://visitkazakhstan.kz/en/

Galerie foto

vezi galeria 12 foto

Preluat de la: csid.ro