concert-e1712916546609.jpg

În contextul Zilei Internaționale a Romilor, marcată anual pe 8 aprilie, la Chișinău s-a organizat „Amare Amala: Săptămâna culturii romilor”. Astfel, timp de câteva zile, în capitala Republicii Moldova s-au desfășurat spectacole, discuții și prezentări culturale tematice, seria de evenimente urmând să se încheie cu un concert de muzică romă sâmbătă, 13 aprilie.

Concertul va avea loc la Teatrul Național „Mihai Eminescu” și va fi desfășurat de Moldovan National Youth Orchestra. Peste 30 de tineri muzicieni dirijați de Andriano Marian vor interpreta versiuni simfonice ale pieselor de origine romă din Republica Moldova, România, Ungaria, Spania și Portugalia. Totodată, alături de orchestră vor fi solistele Ana Raiu și Felicia Dunaf, și soliștii Aurel Chirtoacă, Misha Grossu, Mihai Duminică, Ionuț Ciocanu.

Evenimentul va fi precedat de o serie de activități pentru copii și maturi, care se vor desfășura între orele 13.00 și 17.30. Intrarea va fi gratuită, însă înregistrarea prealabilă ar ajuta organizatorii să asigure locuri pentru toți cei interesați.

„Amare Amala: Săptămâna culturii romilor” este organizată al doilea an consecutiv, de către Grupul de lucru cu privire la refugiații de etnie romă. Scopul evenimentelor este de a sensibiliza publicul privind cultura acestei minorități etnice, de a combate stereotipurile și discriminarea, dar și de a oferi cetățenilor Republicii Moldova posibilitatea de a descoperi unicitatea poporului respectiv, prin limbajul universal al artelor.

În 2024, săptămâna dedicată culturii rome a inclus, în premieră, activități educaționale, desfășurate în instituțiile de învățământ gimnazial, liceal și universitar din țară.

Preluat de la: diez.md