Într-o declarație oferită pentru moldova.org, lectorul universitar Andrei Corobcean menționează că este o tradiție locală și aproape nicăieri în lume nu întâlnim sărbători de pomenire a morților de o asemenea intensitate ca Paștele Blajinilor. „Dacă vorbim despre Transilvania și alte zone care au fost sub influență catolică sau protestantă, știm că acolo nu se acceptă o astfel de tradiție”, menționează Andrei Corobcean.
Chiar și tradițiile de Paștele Blajinilor diferă. Din mai multe articole publicate în presa română aflăm că în această zi, oamenii dau de veste blajinilor ca a venit Paștele cu ajutorul apei, aruncând pe ea coji de ouă roșii.
Potrivit adevărul.ro, lunea Paştelui era numită Ziua Vălăritului sau Ziua Udatului, obişnuindu-se ca flăcăii să ude cu apă fetele mari.
Cu toate acestea, observăm și tradiții similare întâlnite atât în Republica Moldova, cât și în România. În această zi, în Botoșani, bătrânii dădeau ouă roșii în amintirea blajinilor, iar în Bucovina se mânca la iarbă verde, unde multe firimituri erau lăsate să cadă intenționat pe pământ, întru pomenirea celor morți, relatează crestinortodox.ro
Preluat de la: diez.md