image_large.jpg
Concentraţiile poluanţilor atmosferici, în special concentraţiile de dioxid de azot, au scăzut drastic în ultimele zile în Europa după măsurile de urgenţă şi carantină impuse de pandemia de coronavirus. În anumite zone, s-a constatat că poluarea atmosferică s-a redus chiar şi la jumătate.

Conform unui studiu publicat de AEM, în ultimele săptămâni concentraţiile de dioxid de azot, unul dintre poluanţii emişi de autovehicule şi care afectează cel mai grav sănătatea umană, au înregistrat scăderi semnificative în mai multe oraşe europene, transmite digi24.ro.

Astfel, în Milano, concentraţia medie de dioxid de azot din ultima lună a fost cu 24 % mai mică, în comparaţie cu cea înregistrată în urmă cu două luni. De asemenea, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, concentraţia a fost cu 21 % mai scăzută.

În Bergamo, unul dintre oraşele cele mai grav afectate de pandemie, concentraţia a fost cu 47 % mai mică, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2019.

În Barcelona, nivelurile de dioxid de carbon au scăzut cu 40 % comparativ cu luna trecută şi cu 55 % comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În Madrid, s-a înregistrat o scădere de 56 % a poluanţilor atmosferici, de la o săptămână la altă, în vreme ce la Lisabona, scăderea, pentru aceeaşi perioadă, a fost de 40 %.

De asemenea, cele mai recente imagini publicate de Agenţia Spaţială Europeană arată cât de mult au scăzut emisiile în China, după ce coronavirusul a cauzat închiderea industriei din această ţară.

Preluat de la: diez.md