Poți să optimizezi sunetul televizorului și fără un soundbar. Dacă ai un televizor și nu ești mulțumit de calitatea sunetului, însă nu vrei să te folosești de un soundbar, există câteva metode prin care poți îmbunătăți sunetul televizorului, fără a te folosi de acesta.
Nu ai neapărat nevoie de un soundbar pentru televizor dacă dorești să aduci câteva îmbunătățiri în materie de sunet. Sunetul se poate optimiza prin mai multe metode. Poți să ajustezi setările audio ale TV-ului, să schimbi modul Audio, să extinzi scena sonoră cu difuzoare stereo pe 2 canale, să te folosești de un subwoofer dacă îți dorești un bas mai profund și mai puternic.
Despre toate aceste modalități de îmbunătățire a sunetului televizorului fără soundbar discutăm în rândurile de mai jos.
Poți să încerci, în primă fază, să ajustezi manual setările audio ale televizorului. Poți face asta căutând în Setări > Audio. Majoritatea televizoarelor moderne oferă posibilitatea de a interveni asupra sunetului și a-l îmbunătăți, nu doar în ceea ce privește volumul, ci și din alte puncte de vedere.
Ca și moduri audio prestabilite poți găsi modul Standard, modul optimizat și modul Amplificat. Dacă nici așa nu ești mulțumit de sunetul pe care-l redă televizorul, atunci poți încerca alte metode de a optimiza sunetul.
Cel mai modern televizor îți va permite să optimizezi sunetul televizorului folosindu-te de diverse filtre, foarte asemănătoare cu cele care permit îmbunătățirea imaginilor redate pe ecran. Asta înseamnă că poți alege din diverse moduri de sunet. Dacă vrei sunet de calitate pentru că vizionezi un meci de fotbal important, poți să comuți la modul Sport. Acest mod este în așa fel gândit încât să scoată în evidență vocile comentatorilor.
Dacă vrei un sunet îmbunătățit atunci când asculți muzică, poți să comuți la modul Muzică, dacă acesta este disponibil pe modelul de televizor pe care-l ai. Când dorești să vizionezi filme și seriale, este important ca fiecare șoaptă, murmur, efect să se audă bine. Tocmai de aceea, îți recomandăm să activezi modul Cinema atunci când vrei sunet de calitate în timp ce vizionezi serialul preferat.
Dacă spațiul îți permite, poți pune lângă televizor o pereche de boxe pe care le ai deja sau o pereche de boxe de tip turn. Ar fi un upgrade semnificativ față de soundbar, întrucât, în funcție de modelul ales, boxele pot oferi o scenă sonoră mult mai amplă și o calitate generală a sunetului mai bună.
Poți opta pentru modele active, care au și amplificare încorporată. Poți conecta televizorul la aceste boxe folosind un cablu audio digital optic, cabluri RCA stânga/dreapta sau un cablu stereo de 3,5 mm.
Dacă ai un televizor relativ nou cu capabilități wireless, este posibil să poți conecta boxele prin Bluetooth sau WiFi la TV, compatibilitatea depinzând, însă, de produsele alese. În plus, datorită posibilității de conectare la Wi-Fi, sistemele moderne permit redarea audio de înaltă rezoluție de pe Spotify, Amazon Music și multe alte servicii de streaming.
Pentru o abordare mai tradițională, poți investi într-un amplificator integrat cu 2 canale și poți conecta o pereche de boxe pasive de raft sau de podea la TV. Sunetul va fi mai dinamic, mai de impact, iar basul mai profund.
Nu poți obține cu nicio boxă stereo compactă cu 2 canale sau un soundbar basul profund care ar trebui să fie prezent în cazul majorității coloanelor sonore ale filmelor și muzică. Adăugarea unui subwoofer la boxe, însă, poate duce sunetul televizorului la nivelul următor. Un subwoofer transformă sunetul televizorului într-o experiență cu adevărat impresionantă.
Majoritatea boxelor stereo amplificate au o ieșire pentru subwoofer care trimite frecvențele joase ale semnalului audio primit către un subwoofer amplificat separat. Subwooferele se extind în partea inferioară a gamei auditive, adăugând acel sunet plăcut pe care-l transmite televizorul.
Desigur, există și subwoofere cu port mult mai mari și mai puternice, capabile să zguduie întreaga casă cu puterea lor colosală, dar acestea sunt în general mai potrivite pentru camere mai mari și pentru cei care iubesc frecvențele joase.
Cele mai bune sisteme audio pentru un televizor au mai multe difuzoare. Sistemele de sunet surround includ difuzoare frontale stânga și dreapta de o parte și de alta a televizorului, un difuzor central direct sub sau deasupra televizorului, difuzoare surround stânga și dreapta plasate ușor în spate față de poziția de ascultare și un subwoofer.
Acest sistem mai este cunoscut și sub numele de sistem audio surround 5.1, deoarece are cinci difuzoare principale și un subwoofer. Dacă adaugi încă două difuzoare surround în spate, ai un sistem surround 7.1. Acest tip de configurație necesită, de asemenea, un receptor AV care să alimenteze difuzoarele.
Un sistem audio surround autentic oferă mai multe avantaje față de o simplă bară de sunet sau chiar față de o configurație de boxe stereo cu 2 canale. În primul rând, difuzorul canalului central redă majoritatea dialogurilor, astfel încât să pară că vin de la personaje în sine. Sigur, și o bară de sunet face acest lucru, dar calitatea sunetului rareori se compară cu cea a unui difuzor dedicat canalului central, iar scena sonoră nu este la fel de amplă ca în cazul difuzoarelor separate față stânga, centrală și dreaptă.
În plus, difuzoarele surround separate fac acțiunea din jurul tău mai convingătoare, deoarece efectele sonore ajung altfel la tine. Pentru o imersiune și mai mare, poți adăuga două sau mai multe așa-numite difuzoare de înălțime Dolby Atmos, care redau sunete de sus. Acestea pot fi difuzoare montate direct pe tavan, sus pe un perete lateral sau difuzoare care emit sunetul în sus pentru a-l reflecta de pe tavan.
Cele două formate audio imersive cele mai comune cu sunet deasupra capului sunt Dolby Atmos și DTS:X. Acestea te ajută cu adevărat să duci sunetul la alt nivel, indiferent că asculți muzică pe televizor, te uiți la un meci de fotbal sau vizionezi un film/serial.
Sursă foto – freepik.com
Preluat de la: csid.ro