pixel.png

Deşi tendinţa mamelor este de a-şi proteja exagerat copiii, medicii recomandă contrariul. Este important de ştiut că imunitatea se dezvoltă cel mai mult în primii trei ani de viaţă. Pe măsură ce copilul creşte, acesta este expus la tot mai mulţi factori din mediul înconjurător. După vârsta de un an, nevoia lui de explorare creşte, la fel cum se măreşte şi nivelul de interacţiune cu alţi copii sau adulţi. Până la 3 ani, cei mai mulţi copii sunt deja integraţi în colectivitate. Copilul mic este astfel expus la o diversitate de microbi pe care imunitatea lui trebuie să fie capabilă să îi neutralizeze.

Doamna Ana Culcer, medic primar pediatrie-neonatologie şi şeful Secţiei de Nou-Născuţi din cadrul Spitalului Universitar Bucureşti, ne povesteşte despre importanţa expunerii celor mici la mediul înconjurător în construirea unui sistem imunitar puternic: „DA, are voie să iasă afară pe orice vreme, are voie să se joace cu alţi copii, să atingă animalele de companie sau din ograda bunicilor, să se târască pe jos în parc, să se joace în bălţi. Toate contribuie la o expunere de care are nevoie. Puţine lucruri rămân sterile în jurul unui copil, mai ales după vârsta de 6 luni, când va începe să exploreze totul în jur, cu toate simţurile. Şi nici nu este cazul să ne încăpăţânăm să le ţinem aşa, ar fi şi imposibil şi nefolositor”.

Imunitatea se poate antrena în primii ani ai copilului şi are beneficii pe termen lung, asigurând o capacitate ridicată a organismului de a răspunde rapid la agresiunea factorilor patogeni din mediu.

În funcţie de etapele de creştere a copilului, sistemul imunitar se dezvoltă treptat şi se adaptează la mediul în care trăieşte copilul şi la stilul său de viaţă. Părinţii sunt cei care construiesc un stil de viaţă la care se adaptează şi copilul. Alegerile lor în materie de alimentaţie, mediu, factori de risc şi obiceiuri îşi pun amprenta asupra dezvoltării copilului atât la nivel fizic, cât şi emoţional. În consecinţă, imunitatea copilului este şi ea influenţată de acţiunile părinţilor.

EXPERIENŢELE NOI ÎNCEP CU UN DA. DA PENTRU UN SISTEM IMUNITAR PUTERNIC

În acest context, Aptamil şi AptaNUTRICIA, platformă de informare pentru actualele şi viitoarele mămici, au lansat manifestul #1000deDA prin care părinţii sunt încurajaţi să spună DA experienţelor prin care copiii sunt lăsaţi liberi să exploreze mediul înconjurător, pentru a-şi construi o imunitate puternică.

„Când am aflat de campania-manifest #1000deDA by Aptamil & @Aptanutricia, am ales imediat să o susţin, pentru că reflectă întru totul principiile pe care le aplic în educaţia Ritei. Ei ne vorbesc despre necesitatea expunerii la mediu, dar şi cum să spunem DA experienţelor noi din viaţă celui mic.” declară Laura Cosoi pe pagina ei de Facebook.

La acest manifest au aderat unii dintre cei mai urmăriţi părinţi din România: Andra, Antonia, Adela Popescu, Laura Cosoi, Jojo, Ruxandra Luca, precum şi simpaticii tătici, Taticool şi Daddycool. Ei au împărtăşit propriile temeri pe care le-au avut în a oferi copiilor libertate de explorare, dar în care au ales, totuşi, să spună DA  expunerii la mediul înconjurător.

Mai multe despre acest manifest şi importanţa expunerii, puteţi afla accesând platforma #1000deDA.

<!–

Formul de quiz

–>

Preluat de la: csid.ro