Articolul nostru isi propune sa prezinte o viziune sincera, examinand nu doar povestile de succes, ci si contextele mai putin fericite, importanta calibrarii corecte a asteptarilor si ce se intampla cand efectele si rezultatele epilarilor nu sunt cele asteptate. Asadar, urmeaza o discutie sincera despre ce implica epilarea definitiva cu laser si despre setarea asteptarilor in functie de realitate.
Epilarea definitiva cu laser este de ceva vreme un standard de „aur” in domeniul indepartarii parului nedorita, pielea neteda si catifelata pe termen lung fiind un ideal caruia nu ii putem rezista. De multe ori suntem influentati de reclame si de viziuni perfecte asupra corpului uman, alimentand dorinta de a avea mereu o piele fara niciun fir de par si fara a exista nevoia de epilare. In realitate, firele de par nu dispar asa de usor si avem nevoie mereu de o solutie eficienta pentru o epilare perfecta.
Asteptarile noastre trebuie sa fie ancorate in realitate de fiecare data, asta cu toate ca epilarea definitiva cu laser are sanse mari de reusita daca se respecta tratamentul si sedintele. Factorii personali sunt cei care vor influenta reusita procedurilor de epilare definitiva pana la urma, echipamentele si tehnologia, rezultatele depinzand mult de reactia pielii si a firelor de par.
Ideea de „epilare definitiva” este inteleasa gresit de cele mai multe ori-ne gandim adesea la o disparitie completa si ireversibila a pilozitatii dupa un numar prestabilit de sedinte. Cu toate astea, denumirea medicala potrivita aici este mai degraba „reducere permanenta a parului”. Laserul actioneaza la nivelul melaninei (pigmentul) din radacina firului de par, distrugand termic radacina. Cu toate astea, randamentul sau depinde semnificativ de diferenta cromatica dintre piele si par – cazurile ideale sunt pacientii cu parul inchis la culoare pe o piele deschisa. Cei cu par blond, roscat sau carunt vor constata eficienta mai scazuta, asta pentru ca laserul nu „percepe” la fel de bine foliculii fara pigment inchis.
In plus, componenta hormonala are o influenta decisiva. Afectiuni precum sindromul ovarelor polichistice (SOP) ori variatiile hormonale (legate de sarcina, de menopauza) pot declansa cresterea unor noi foliculi, chiar si dupa un tratament initial reusit. Se adauga si tehnologia folosita si gradul de pregatire al operatorului pentru rezultate excelente la finalul epilarilor la salon.
Un centru dedicat procedurii de epilare laser Bucuresti ar trebui, in principiu, sa aiba echipamente de ultima generatie si specialisti competenti, capabili sa personalizeze setarile laserului in functie de tipologia specifica de piele si par a fiecarui client, optimizand astfel rezultatele si diminuand riscurile. In general, e mai degraba vorba despre un cumul de particularitatile biologice individuale in combinatie cu nivelul calitativ al serviciilor oferite.
In anumite contexte, epilarile cu laser nu reusesc sa elimine total firele de par. Una dintre cele mai des intalnite situatii apare atunci cand constatam mentinerea unor fire de par fine, subtiri si de culoare deschisa (par tip vellus) dupa incheierea numarului recomandat de sedinte de epilare cu laser.
Eficienta laserului este mai scazuta cand parul are un continut redus de pigment. Parul are si el un ciclu de crestere specific, cu stadiile anagen, catagen, telogen, laserul actionand cu eficienta maxima doar in etapa anagena, de crestere in mod activ a firelor de par.
Acesta este motivul pentru care sunt necesare deseori sedinte multiple, pentru a viza cat mai multi foliculi intr-o faza specifica de crestere. Totusi, anumiti foliculi pot intra intr-o stare de repaus (latenta) pe durate extinse si se pot reactiva ulterior, sub influenta unor factori hormonali sau, pur si simplu, ca parte a ciclului lor firesc. Fenomenul nu echivaleaza cu un esec al tratamentului, ci indica necesitatea unor sedinte de intretinere periodice (posibil o data sau de doua ori pe an) pentru pastrarea rezultatelor.
Alegerea unui salon cu o buna reputatie in privinta unor servicii de epilare definitiva laser Bucuresti devine importanta, intrucat un consultant avizat va clarifica de la inceput probabilitatea acestor sedinte de intretinere, contribuind la formarea unor asteptari realiste. O reducere permanenta de 80-95% a parului gros si pigmentat constituie un rezultat foarte bun si plauzibil pentru majoritatea clientilor eligibili.
Orice interventie in scop estetic, epilarea cu laser nu face exceptie, prezinta un potential de reactii secundare, dar acestea sunt minore si tranzitorii. Aici se discuta adesea despre inrosirea pielii, despre inflamatii foliculare si edem perifolicular, despre senzatii de caldura, senzatii neplacute ca in cazul unor arsuri solare, cu remitere rapida in cateva ore, maxim o zi. Temporar discutam si despre pigmentari, hiperpigmentare, hipopigmentare, pete mai deschise, la persoanele ce au fototipuri mai inchise, asta doar cand laserul nu are setari adecvate, daca nu se respecta indicatia de a evita expunerea la soare dupa tratamente.
In cazuri extrem de rare, pot aparea mici vezicule sau cruste. Urmarea riguroasa a recomandarilor pre si post-interventie (ferirea de soare si solar, evitarea unor medicamente) este vitala pentru a reduce la minimum riscurile asociate epilarilor cu laser.
Insa, ce e de facut daca, dupa un numar mai mare de sedinte efectuate intr-un centru specializat de epilare definitiva laser Bucuresti, efectele sunt sub asteptari? Primul pas ar fi o discutie sincera cu reprezentantii clinicii, centrului. Se vor reanaliza parametrilor folositi, trecerea la un alt tip de laser (daca respectiva clinica detine mai multe tehnologii) sau investigarea unor posibile cauze medicale neidentificate (dezechilibre hormonale nediagnosticate, de pilda).
Cand nu avem o rezolvare imediata putem solicita o a doua opinie intr-o alta clinica, un alt centru. Se mai intampla ca laserul sa nu fie metoda potrivita pentru epilare, caz in care se vor testa alte metode eficiente de indepartare a firelor de par pe termen lung.
Epilarea definitiva cu laser este printre cele mai performante metode pentru a obtine o diminuare considerabila si de lunga durata a parului nedorit din diferite parti ale corpului. Astazi nu mai conteaza ce tip de piele si de par ai, culoarea, exista tehnologii avansate si setari pentru rezultate optime de fiecare data, la fiecare client care vine in salon. Totusi, este bine si foarte important sa abordam aceasta procedura avand asteptari realiste de fiecare data. Termenul „definitiv” se va traduce, in practica, printr-o reducere permanenta majoritara, si nu obligatoriu printr-o disparitie completa, absoluta a firelor de par din zonele vizate. Factori individuali, tipul de piele si par, problemele hormonale si particularitatile stilului de viata, toate vor modifica si influenta direct rezultatul final.
Reactiile adverse sunt posibile mereu, nu trebuie sa ne temem de ele deloc, iar nevoia unor sedinte de intretinere periodice reprezinta o realitate pentru multi clienti ce vin in saloane specializate in epilari definitive cu laser. Selectarea unei clinici, unui salon de incredere, cu personal competent si tehnologie corespunzatoare, alaturi de o comunicare transparenta legata de asteptarile si eventualele limitari, sunt esentiale indiferent de context. Pana la urma, informarea corecta si o perspectiva realista prin excelenta sunt cei mai buni „parteneri” in demersul nostru de a obtine o piele mai fina si cu o estetica aproape de perfectiune.
Preluat de la: csid.ro