FotoJet-1-3.jpg
Un documentar despre Alexksei Navalnîi – liderul opoziției guvernamentale ruse care a fost vizat într-o tentativă de asasinat în august 2020 – va fi în curând lansat de către CNN, precum și de către serviciile de streaming CNN+ și HBO Max. Documentarului are drept slogan „Otrava lasă mereu o urmă”.

Aleksei Navalnîi a scris pe pagina sa de Instagram că filmul este gata, iar premiera mondială urmează să aibă loc în timpul apropiat.

„Această zi planificam să o petrec îmbrăcat în smoking, cu un pahar de șampanie, la premieră, dar o voi petrece, ca de obicei, în cizme, în uniforma pentru deținuți, cu o ceașcă de ceai….Filmul este gata și cu siguranță îl veți urmări înaintea mea. Premiera mondială este pe cale să aibă loc.. Teribil de curios”, scrie acesta.

 

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Алексей Навальный (@navalny)

Descrierea documentului spune: „În august 2020, un avion care călătorește din Siberia către Moscova a efectuat o aterizare de urgență. Unul dintre pasagerii săi, liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi, era pe moarte. El a fost dus la un spital local din Siberia și evacuat la Berlin, unde guvernul german a stabilit în cele din urmă că a fost otrăvit cu Noviciok, un agent nervos letal implicat în atacurile împotriva altor oponenți ai guvernului rus.

Navalnîi și echipa sa au aflat despre atentatul asupra vieții sale de la publicația de jurnalism de investigație Bellingcat, care împreună cu alte organizații internaționale de știri, inclusiv CNN, au descoperit detalii cruciale despre complot și potențialele sale legături cu Kremlinul. Președintele Vladimir Putin a negat orice implicare în atac și a acuzat organizațiile de știri care au relatat despre ancheta „războiului informațional”, facilitat de serviciile speciale străine”.

Regizorul a descris filmul drept „povestea unui om și a luptei lui cu un regim autoritar”. Filmările au început la scurt timp după ce Navalnîi a ieșit din comă și au continuat până la arestarea sa în ianuarie 2021.

Documentarul urmează a fi lansat în primele luni ale acestui an, însă, înainte de premieră acesta va fi prezentat la unul dintre Festivalurile de Film.

„Navalnîi” este produs de Odessa Rae de la Raefilm Studios, Diane Becker și Melanie Miller de la Fishbowl Films și Shane Boris de la Cottage M. Amy Entelis și Courtney Sexton de la CNN Films și Maria Pevcih sunt producători executivi.

Navalnîi a ajuns în atenţia internaţională urmare a organizării demonstraţiilor împotriva preşedintelui Putin şi a guvernului său, a candidaturii sale în alegeri şi a promovării reformelor anti-corupţie.

În august 2020, Navalnîi a fost otrăvit și a petrecut luni de zile recuperându-se la Berlin. El a fost arestat la întoarcerea la Moscova în ianuarie 2021 și acum se află într-o colonie penitenciară de maximă securitate, cu mai mult de doi ani de executat. Navalnîi a întreprins o grevă lungă a foamei la sfârșitul lunii martie 2021 pentru a protesta împotriva lipsei sale de acces la îngrijiri medicale.

În iunie 2021, un tribunal rus a etichetat organizația lui Aleksei Navalnîi, Fundația Anticorupție, și birourile sale regionale „grupuri extremiste”.

Într-o rezoluție adoptată în ianuarie 2021, deputații europeni au cerut eliberarea imediată și necondiționată a lui Aleksei Navalnîi și a tuturor celorlalte persoane reținute în timp ce protestau pentru eliberarea sa și au cerut țărilor UE să consolideze în mod semnificativ sancțiunile împotriva Rusiei; un apel pe care l-au reiterat în aprilie 2021.

Preluat de la: diez.md