Articulațiile noastre, în special cele ale genunchilor și șoldurilor, sunt supuse unei uzuri constante de-a lungul vieții. Statisticile sunt clare: osteoartrita de șold și de genunchi reprezintă o provocare majoră pentru sănătatea globală. Un studiu recent evidențiază că osteoartrita se află pe locul 11 în topul factorilor de dizabilitate la nivel mondial.
Potrivit dr. Robert Apostolescu, chirurg ortoped supraspecializat în protezarea articulară a șoldului și a genunchiului, osteoartritele apar tot mai frecvent, nu doar la persoanele în vârstă, ci și la tineri: „Cartilajul articular, care joacă un rol crucial în menținerea mobilității și a confortului nostru zilnic, se poate deteriora. Cel mai adesea, efectele acestu i proces se resimt puternic la nivelul genunchilor sau al șoldurilor, dat fiind că oasele articulațiilor încep să se frece între ele, fără suficentă amortizare. Pe scurt, așa se manifestă osteoartritele – respectiv gonartroza, coxartroza, probleme care, în ultima perioadă, sunt tot mai frecvente la persoane încă tinere care, de altfel, ar avea nevoie să își poată desfășura activitățile fără dureri articulare”, afirmă chirurgul.
Dr. Robert Apostolescu demontează mitul osteoartritei ca „boală a bătrâneții”. Cu o prevalență în creștere și o tendință îngrijorătoare de a afecta și tinerii, specialistul mai expune și alte aspecte-cheie ale acestei afecțiuni a genunchilor și șoldurilor, esențiale pentru înțelegerea și gestionarea sa în contextul actual.
Citește și: Coxartroza (artroza soldului): cauze, simptome, diagnostic, tratament
La nivelul șoldului, primele semne ale osteoartritei includ adesea rigiditate în zona inghinală sau coapsă, însoțită de durere în timpul exercițiilor fizice și dimineața. În stadiile incipiente, odihna aduce, de obicei, alinare. În cazul genunchiului, primele semne sunt durerea și rigiditatea accentuate, mai ales dimineața. Poți observa blocarea articulației sau dificultate în a o îndoi, iar disconfortul poate crește la aplecare sau la urcat și coborât scările.
Osteoartrita la genunchi sau șold poate provoca dificultăți în timpul plimbărilor. Deteriorarea cartilajului articular poate genera dureri acute la fiecare pas. Persoanele cu forme severe de osteoartrită pot avea nevoie de un baston pentru a se deplasa.
„Fără tratament adecvat, osteoartrita tinde să se agraveze. Pe măsură ce cartilajul se deteriorează, articulația devine inflamată și dureroasă. În stadiile avansate, contactul direct între oase poate transforma orice mișcare într-o experiență extrem de dureroasă.” explică dr. Apostolescu.
Odihna adecvată și activitatea fizică moderată sunt cheia pentru a gestiona osteoartrita acasă. Medicamentele recomandate de specialist asigură o ușurare rapidă a durerilor ușoare până la moderate. O metodă eficientă de a reduce durerea și rigiditatea este să scapi de kilogramele în plus: „Fiecare 10 kilograme pierdute pot reduce durerea de artrită cu până la 20%”, explică dr. Robert Apostolescu. Totodată. sporturile cu impact redus asupra articulației, cum ar fi înotul sau ciclismul, sunt ideale pentru menținerea flexibilității și îmbunătățirea mobilității articulațiilor.
Înlocuirea articulației șoldului sau genunchiului prin metode chirurgicale moderne vine în ajutorul acelor pacienți cu osteoartrită avansată, ca soluție definitivă pentru eliminarea durerii. Atunci când alte tratamente nu mai dau rezultate, chirurgul poate recomanda artroplastia de șold sau de genunchi. Artroplastia de șold sau de genunchi poate presupune înlocuirea completă sau parțială a articulației afectate. Ortopedia a evoluat semnificativ în tehnici și echipamente, facilitând recuperarea rapidă a pacienților și minimizând disconfortul postoperator. După perioada de recuperare, majoritatea pacienților își recâștigă în mod semnificativ mobilitatea și trăiesc în mare parte fără disconfort.
Foto: shutterstock
Studiu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Preluat de la: csid.ro