OMS.jpg
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat sâmbătă, 23 iulie, variola maimuței drept urgență sanitară globală, cel mai înalt nivel de alertă, după ce aproximativ 16 000 de cazuri (dintre care cinci mortale) au fost deja raportate în 75 de ţări, multe dintre ele în Europa, unde boala nu era endemică.

Decizia a fost anunțată în cadrul unei conferințe de presă la Geneva de către directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la două zile după ce un comitet de urgență al OMS format din experți în această boală s-a reunit pentru a evalua epidemia și implicațiile acesteia asupra sănătății publice, precum și oportunitatea declarării urgenței sanitare, care obligă rețelele naționale de sănătate să intensifice măsurile de prevenire, scrie agerpres.ro cu referire la agenția de presă spaniolă EFE.

Acest comitet alesese să nu declare starea de urgenţă la o primă reuniune în iunie (când erau 3 000 de cazuri) și nici de data aceasta, potrivit lui Tedros, nu a existat un consens total în rândul experţilor în ceea ce priveşte necesitatea de a declanşa cel mai înalt nivel de alertă. În ultimă instanţă, decizia aparţine directorului general, care a decis să declare starea de urgenţă, având în vedere numărul mare şi în creştere al cazurilor din diferite regiuni ale lumii.

„Am decis să declar o urgenţă de sănătate publică de nivel internaţional în ceea ce priveşte epidemia de variolă a maimuţei”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, menţionând că riscul la nivel mondial este relativ moderat, cu excepţia Europei, unde este ridicat.

Şeful OMS a mai precizat că riscul de infectare cu variola maimuţei a fost crescut la un nivel „ridicat” în Europa, unde se înregistrează 80 % din cazuri, în timp ce acesta rămâne la un nivel „moderat” în toate celelalte regiuni, inclusiv în Africa, unde boala este endemică de zeci de ani.

La începutul lunii mai această boală a fost depistată pentru prima dată în afara țărilor africane unde este endemică. Deşi nu este o boală cu transmitere sexuală, în afara zonelor endemice variola maimuţei afectează, cu rare excepţii, bărbaţii care fac sex cu bărbaţi.

Numele virusului se referă la descoperirea sa la o maimuţă în timpul unui experiment pe animale în Danemarca, în 1958. Prima transmitere la om a fost confirmată în 1970.

Variola maimuţei se transmite prin contact fizic strâns. Simptomele includ febră, erupţii cutanate extinse, leziuni ale pielii şi ganglioni limfatici umflaţi, după o perioadă de incubaţie de cinci până la 21 de zile.

Notă: în Republica Moldova, până la ziua de 23 iulie, nu a fost depistat niciun caz de variola maimuței.

Preluat de la: diez.md