Orașul Malmö, situat în sudul Suediei, a fost selectat drept gazdă pentru cea de-a 68-a ediție a competiției muzicale Eurovision Song Contest 2024. Informația a fost confirmată de către Uniunea Europeană de Radio și Televiziune.

Potrivit informațiilor, prima semifinală a concursului se va desfășura marți, 7 mai, iar cea de-a doua – joi, 9 mai. Marea finală a Eurovision Song Contest 2024 urmează să aibă loc sâmbătă, 11 mai, pe arena din orașul Malmö.

Orașul a fost selectat drept gazdă în urma unui proces de licitație care a examinat facilitățile locației, capacitatea de a găzdui mii de delegații, echipaj, fani, jurnaliști și infrastructura locală. „Malmö deține un loc special în istoria concursului, găzduindu-l cu succes mai întâi în 1992 și apoi în 2013. Suntem încântați să revenim în acest oraș vibrant și dinamic, care a demonstrat că are locații și infrastructură perfectă pentru organizarea celui mai mare eveniment de muzică live din lume”, menționează Martin Österdahl, supraveghetorul executiv al Eurovision Song Contest.

Orașul Malmö este a treia gazdă din istoria concursului care reușește să organizeze de trei ori cel mai mare eveniment muzical din lume. Capitala Suediei, Stockholm, și capitala Danemarcei, Copenhaga, au găzduit, de asemenea, de trei ori concursul până în prezent.

Suedia va găzdui în 2024 pentru a șaptea oară competiția muzicală Eurovision Song Contest, după ce anterior a organizat concursul la Stockholm în 1975, 2000 și 2016 și la Göteborg în 1985.


Concursul Muzical Eurovision este o competiție anuală desfășurată între multe dintre țările care sunt membre active ale Uniunii Europene de Radio-Televiziune. În anul 2023, concursul s-a desfășurat în orașul Liverpoo din Marea Britanie. Câștigătoarea Eurovision Song Contest 2023 a devenit interpreta din Suedia Loreen, cu piesa Tattoo.

Republica Moldova a debutat prima dată la Eurovision în 2005 fiind reprezentată de trupa Zdob și Zdub și de „bunica” acestora cu melodia „Boonika bate doba”. Aceștia au reușit să se claseze pe locul 6 în finală cu 148 de puncte. Cel mai bun loc obținut de Republica Moldova în finală este locul 3 cu 374 de puncte în anul 2017, când SunStroke Project – cu piesa Hey, Mamma! – a pătruns în inimile europenilor.

Republica Moldova, reprezentată de Pasha Parfeni, a ocupat poziția 18 la ediția din 2023 a Eurovision Song Contest.

Preluat de la: diez.md