corespondent-2.jpg

Lansăm o nouă ediție a proiectului „Corespondez din liceu”! La fel ca în edițiile precedente, căutăm elevi și eleve pasionate de scris (și nu doar) din întreaga țară. Împreună vom învăța cum să producem materiale jurnalistice, vom explora domeniile de interes ale tinerilor și vom crea conținut util și captivant pentru cititorii #diez. Așadar, dacă îți dorești să devii corespondent(ă) din liceu în cadrul echipei #diez, te invităm să vezi condițiile de participare la concurs și te încurajăm să depui dosarul!

Proiectul „Corespondez din liceu” este orientat către tinerii și tinerele din clasele liceale de pe întreg teritoriul țării. Sunt eligibili să participe atât vorbitorii de limbă română, cât și vorbitorii de limbă rusă.

Ești încurajat(ă) să participi dacă:
# dorești să-ți dezvolți creativitatea alături de echipa #diez;
# dorești să-ți dezvolți abilitățile jurnalistice în redacție sau pe teren.

N.B.: sunt încurajați să aplice elevii vorbitori de limbă rusă din UTA Găgăuzia sau din alte regiuni ale țării.

După perioada de selecție a participanților/participantelor în proiect, vor avea loc trei sesiuni de training unde vom învăța de la zero cum se elaborează un material jurnalistic. Sesiunile se vor desfășura în format fizic în orașul Chișinău (sediul #diez) în lunile martie și aprilie.

După desfășurarea sesiunilor, elevii și elevele vor elabora materiale jurnalistice din comunitățile lor. Pe întreaga durată a proiectului, tinerii și tinerele vor fi ghidați/ghidate de echipa #diez.

N.B.: toate cheltuielile logistice vor fi acoperite de organizatori, inclusiv mesele pe parcursul desfășurării sesiunilor de training.

În cadrul celor trei instruiri fizice, vei cunoaște echipa #diez și vei avea ocazia „să furi” de la fiecare departament cunoștințe și experiențe din domeniul jurnalismului, iar dacă să vorbim în termeni mai practici, atunci vei învăța:
# să identifici subiecte de materiale interesante din școala sau comunitatea ta;
# să lucrezi pe teren și de ce trebuie să ții cont când relaționezi cu oamenii;
# să redactezi un articol de la zero;
# să redactezi un material video de la zero;
# să-ți promovezi materialele pe social media.

Fiecare participant(ă) va realiza pe parcursul proiectului minimum trei materiale care vor fi publicate pe diez.md. De asemenea, fiecare elev(ă) va obține o diplomă de participare și un kit de materiale necesare pentru un (o) corespondent(ă).

După finalizarea proiectului, vor fi selectate trei-cinci persoane care vor deveni corespondenți/corespondente din liceu cu acte în regulă în cadrul echipei #diez și care vor fi remunerate financiar pentru munca pe care o fac.

Să expediezi CV-ul tău actualizat, însoțit de o scrisoare de motivare, la adresa [email protected] până în data de 28 februarie ținând cont de următoarele criterii:
# mesajul e-mailului trebuie să conțină titlul „Corespondez din liceu”;
# CV-ul nu trebuie să depășească limita unei pagini A4;
# scrisoarea de motivare trebuie să conțină răspuns la următoarele întrebări: „Cum ai aflat de concurs?”, „De ce vrei să participi în concurs?”, „Ce tip de informație consumi de pe diez.md?”, „Ce ai vrea să înveți în cadrul programului?”;
# scrisoarea de motivare nu trebuie să depășească limita unei pagini A4, redactarea realizându-se în Times New Roman, cu mărimea caracterelor 12.

Rezultatele concursului vor fi comunicate pe e-mail participanților/participantelor în data de 1 martie.

Proiectul „Corespondez din liceu” este deja unul cu tradiție, diez.md colaborează în acest mod cu liceenii încă din 2015. Anual, recrutăm voluntari din diferite licee, cu care colaborăm pe perioada studiilor lor. De-a lungul timpului, proiectul s-a extins, iar recrutările sunt făcute la nivel național. În anul 2021, Ministerul Educației ne-a apreciat proiectul cu o distincție specială în cadrul concursului „Premiul Național pentru Tineret”.

Ne place mult să lucrăm cu elevii și ne bucurăm când vedem rezultatele lor. Împreună am reușit să scriem o mulțime de articole despre viața de la școală, despre interesele adolescenților, despre evenimente organizate în licee. Am realizat interviuri, chiar și emisiuni. Vă invităm și pe voi să descoperiți activitatea foștilor corespondenți și a fostelor corespondente din licee pe acest link.

Preluat de la: diez.md