7537471-mediafax-foto-abacapress-hepta-scaled-e1636447983414.jpg
Octombrie 2021 a ocupat locul al treilea în clasamentul global al celor mai călduroase luni octombrie de la debutul înregistrărilor meteorologice satelitare, în 1979, au anunțat administratorii Serviciului Copernicus privind schimbările climatice, informează DPA, transmite AGERPRES.

Potrivit cercetătorilor, doar lunile octombrie din anii 2015 și 2019 au fost mai calde și acel surplus termic a fost doar „marginal”. Temperaturile la nivel global au fost cu 0,42 grade Celsius mai ridicate decât media anilor 1991-2020.

Temperaturile mai calde decât media multianuală au fost deosebit de evidente în nordul Canadei, nordul Rusiei şi vestul Antarcticii, în timp ce în sudul și în sud-estul Europei a fost puțin mai frig decât de obicei.

Copernicus, serviciul european de monitorizare a schimbărilor climatice din satelit, funcționează prin două centre amenajate în orașul italian Bologna și în orașul britanic Reading. Acest serviciu produce rapoarte lunare despre temperatura atmosferică, gheața marină și circuitul apei și se bazează pe date obținute cu ajutorul sateliților, navelor, aeronavelor și stațiilor meteo din întreaga lume.

<!–

–> <!–

–>

Preluat de la: diez.md