pixel.png

Autor: Dr. Alina Gheorghe

  • chirurg oftalmolog
  • Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureştii

Atât ochelarii, cât şi lentilele de contact reprezintă opţiuni terapeutice folosite pentru a corecta viciile de refracţie, care definesc situaţia în care imaginea obiectelor nu se formează pe retină, ci în faţa/spatele ei (miopia, hipermetropia, astigmatismul miopic compus , astigmatismul hipermetropic compus) sau se formează parţial pe retină (astigmatismul mixt, astigmatismul miopic simplu, astigmatismul hipermetropic simplu). Atât miopia, cât şi hipermetropia se corectează prin lentile sferice. Astigmatismul se corectează prin lentile cilindrice.

Presbiopia apare în jurul vârstei de 40 de ani şi nu face parte dintre viciile de refracţie, ci reprezintă o scădere a parcursului de acomodaţie a cristalinului, ceea ce se traduce prin incapacitatea ochiului de a mai focaliza pe retină imagini ale obiectelor situate aproape de ochi. Astfel, distanţa cea mai mică la care o persoană vede clar un obiect începe să crească din ce în ce mai mult începând cu vârsta de 40 de ani. Presbiopia poate fi corectată atât prin ochelari, cât şi prin lentile de contact.

<!–

Formul de quiz

–>

Stabilirea dioptriilor, diagnosticului şi opţiunii terapeutice

Stabilirea dioptriilor şi a necesităţii corecţiei optice se face numai în urma unui consult oftalmologic, care presupune o examinare completă a globului ocular şi a anexelor sale. Finalitatea consultului oftalmologic este reprezentată de stabilirea diagnosticului, care poate include atât viciul de refracţie existent, cât şi alte posibile afecţiuni oculare, precum cataracta sau glaucomul. Consultul oftalmologic complet poate fi realizat numai de către un medic oftalmolog, care în urma stabilirii diagnosticului emite recomandări şi prescrie tratamente pentru afecţiunile descoperite.

Alegerea unei opţiuni terapeutice (ochelari de vedere sau lentile de contact) depinde de preferinţe personale, stil de viata, confort, buget, comoditate sau raţiuni estetice. Există cazuri în care doar una dintre variante se pretează dacă patologia pacientului nu permite libera alegere.

Ochelari de vedere: avantaje şi dezavantaje

Ochelarii reprezintă soluţia clasică pentru corectarea problemelor de vedere şi au multiple avantaje. Ei se folosesc uşor şi pot fi personalizaţi pentru a satisface necesităţile şi cerinţele oricărui pacient. Ramele pot fi confecţionate din plastic, metal sau titan. Lentilele pot fi confecţionate din plastic (uşoare, clare şi rezistente) sau din sticlă (cele mai clare, dar sensibile), pot avea diverse filtre (antireflex – blochează reflexia neplăcută a luminii; fotocromic – oferă protecţie UV) şi pot fi simpli sau pot incorpora mai multe zone cu dioptrii diferite (ochelarii progresivi permiţând pacientului să vadă clar la toate distanţele). De asemenea, ochelarii oferă protecţie împotriva prafului şi a altor factori externi, pot fi puşi şi îndepărtaţi cu uşurinţă, fără a atinge ochii şi au un impact financiar redus, neavând o frecvenţă maximă de utilizare.

Poate cel mai important dezavantaj al ochelarilor este reprezentat de faptul că aceştia afectează vederea periferică prin prisma faptului că sunt situaţi la aproximativ 1 cm în faţa ochilor, ramele obturează o parte din câmpul vizual şi unele lentile generează arii neclare. De asemenea ochelarii pot fi incomozi, sunt influenţaţi în mod negativ de unii factori externi (care, de exemplu, pot deteriora lentila sau o pot aburi) şi îngreunează sau fac imposibilă practicarea sporturilor. În unele cazuri, lentilele ochelarilor pot deveni groase şi grele şi nu se pot purta ochelari cu diferenţe mari de dioptrii între cei doi ochi.

Lentilele de contact: avantaje şi dezavantaje

Lentilele de contact reprezintă o veritabilă alternativă la ochelarii de vedere. Există lentile de contact pentru orice viciu de refracţie (miopie, hipermetropie, astigmatism) şi chiar pentru presbiopie (lentilele multifocale). Ele pot fi moi sau rigide şi pot fi folosite timp de o zi sau de o lună. Spre deosebire de ochelari, acestea nu afectează vederea periferică, nu sunt influenţate de factori externi (praf, vânt, ploaie) şi permit practicarea sporturilor cu uşurinţă, fiind totodată mult mai practice în cazul în care dioptriile au valori foarte mari şi permiţând corecţia optică pentru diferenţe mari de dioptrii între cei doi ochi. Au, de asemenea, un important impact estetic şi psihologic asupra pacientului, lentilele de contact fiind practice insesizabile.

Totuşi, lentilele de contact necesită o întreţinere adecvată, în absenţa căreia pot apărea probleme importante precum infecţii, alergii, iritaţii sau alterări în ceea ce priveşte aportul nutritiv şi procesele metabolice de la nivel ocular ce pot duce la apariţia de leziuni importante. De asemenea, perioada de acomodare este mai problematică în cazul lentilelor de contact decât în cazul ochelarilor, în mare parte din cauza senzaţiei de corp străin pe care acestea o generează, mai ales în primele zile.

Indiferent de opţiune (ochelari de vedere sau lentile de contact), consultul oftalmologic este esenţial atât în ceea ce priveşte stabilirea dioptriilor şi a necesităţii corecţiei optice, cât şi în ceea ce priveşte alegerea opţiunii terapeutice adecvate.

Preluat de la: csid.ro