sistem-digestiv.jpg

Respectivul organ se numeşte mezenter şi este considerat ca organ distinct în corpul uman, la fel ca inima sau plămânii, scrie BusinessInsider.com.

Cercetătorii irlandezi sunt cei care au făcut descoperirea revoluţionară, iar rezultatele studiului au fost publicate la sfârşitul lui 2016 în revista ştiinţifică britanică The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

Mezenterul, cunoscut în termeni populari ca „prapur”, reprezintă o membrană situată în sistemul nostru digestiv, care leagă intestinul de pereţii abdominali, dar despre a cărei funcţionare medicii nu ştiau foarte multe lucruri.  

Clasificarea mezenterului ca organ al corpului uman ar putea schimba multe lucruri în prevenirea şi tratarea anumitor boli digestive şi abdominale, deschizând noi perspective de cercetare medicală. 

După patru ani de cercetări care le-au permis să strângă dovezile necesare pentru a reclasifica în categoria „organ” un element deja cunoscut, dar prea puţin studiat al sistemului nostru intestinal, profesorul J. Calvin Coffey şi echipa sa de la University Hospital Limerick (Irlanda) au ajuns la această concluzie spectaculoasă.

Credit FOTO: J Calvin Coffey, D Peter O’Leary, Henry Vandyke Carter/University of Limerick

Rolul de „ancoră” al mezenterului contribuie la menţinerea tuturor elementelor sistemului intestinal la locul lor. Pe de altă parte, mezenterul are şi un rol de „feeder” – asigură vascularizarea intestinului subţire şi a unei părţi din intestinul gros prin artera mezenterică, aflată în mezenter. În fine, organul are şi un rol de depozitare. Este o membrană care participă la acumularea grăsimii abdominale în corp.

Încă din Renaştere, Leonardo da Vinci este cel care a descoperit prezenţa acestui organ în corpul uman. Considerându-se că are o structură fragmentată şi multiplă, a fost mult timp ignorat de specialişti. Această abordare este acum respinsă de cercetările profesorului J. Calvin Coffey

„Descrierea anatomică ce i s-a făcut timp de 100 de ani este incorectă. Este un organ complex, departe de a fi fragmentat. Este vorba de o singură structură organică a unui singur ţesut”, scrie profesorul.

Deoarece este considerat, de acum înainte, organ, mezenterul poate fi studiat ca atare. Asfel, cartea „Gray’s Anatomy”, cea care a inspirat titlul celebrului serial american, „Biblia” anatomiei umane, a fost actualizată imediat după această descoperire, iar mezenterul este inclus acum în lista sa de organe.

„Când înţelegem funcţionarea unui organ, putem identifica dereglările, bolile. Noi am stabilit anatomia şi structura sa. Următoarea etapă va fi funcţionarea”, explică profesorul J. Calvin Coffey. 

Unii specialişti sunt de părere că rolul mezenterului a fost subestimat în apariţia unor boli precum diabetul sau boala Crohn (o maladie inflamatorie cronică a sistemului digestiv) şi în general a tuturor tulburărilor de metabolism.

Preluat de la: Csid.ro