646x404-1.jpg
Guvernul englez intenționează să elimine fumatul din Marea Britanie până în 2030. Ministrul britanic al sănătății, Matt Hancock, va prezenta un „plan verde” privind importanța prevenției, scrie Agerpres. Fumatul rămâne principala cauză a cancerului care poate fi prevenită în Marea Britanie, în pofida înjumătățirii numărului de fumători în rândul britanicilor în ultimii 35 de ani.

Producătorii de țigări vor fi obligați să acopere costul de a ajuta oamenii să renunțe la fumat, potrivit informațiilor divulgate de publicația britanică. Țigările de contrabandă vor fi de asemenea vizate de măsurile guvernului, iar pliante care îndeamnă fumătorii să renunțe la acest viciu vor fi plasate în pachete de țigări comercializate în mod legal, scrie digi24.ro.

„Pentru 15% dintre adulţii care sunt încă fumători, fumatul este principala cauză a îmbolnăvirii şi a deceselor premature, şi o cauză majoră a inegalităţilor. De aceea guvernul doreşte să-şi ducă la bun sfârşit treaba”, se arată în documentele consultate de publicaţia britanică

Simon Clark, directorul grupului de fumători „Forest”, a declarat că oamenii au dreptul să fumeze „fără a fi hărţuiţi să renunţe”. „Nu este de datoria guvernului să dicteze stilul de viaţă al oamenilor”, a spus el.

Circa 1,8 milioane de adulţi au renunţat la fumat în Anglia în ultimii şapte ani, potrivit noilor cifre prezentate de NHS Digital, care arată că 5,9 milioane de persoane au fumat în 2018 (14,4% din populaţie), faţă de 7,7 milioane în 2011 (19,8% din populaţie).

În Marea Britanie, 14,7% dintre adulţi fumează – în Scoţia trăind cei mai mulţi fumători (16,3%), urmată de Ţara Galilor ( 15,9%), Irlanda de Nord (15,5%) şi în final de Anglia.

Preluat de la: diez.md