foto-chisinau.jpg

O fotografie făcută în Chișinău de către un fotograf din Norvegia, intitulată „Cuplul se chinuie să găsească o oprire”, a luat locul II printre cele mai bune fotografii ale anului 2022 la gala Siena International Photography Awards.

Fotografia care a fost făcută în Chișinău a fost premiată cu locul II la categoria „Călătorii și aventuri”.

„Zilele reci de iarnă sunt bine cunoscute la Chișinău. Fără încălzire în autobuze, devine extrem de dificil să vezi ceva afară și să cobori la stația potrivită. Fotografia a fost făcută pe strada Ștefan cel Mare, strada principală, care de obicei este foarte aglomerată de trafic”, așa a descris fotograful Morten Gåsvand momentul surprins.


„Cuplul se chinuie să găsească o oprire”/Foto: Morten Gåsvand

Morten Gåsvand este un fotograf documentarist independent stabilit în apropiere de orașul norvegian Trondheim. Timp de peste trei decenii, Morten a călătorit prin lume pentru a documenta misterul realității, căutând coincidențe neașteptate, momente neplanificate care au devenit piatra de temelie a stilului său cinematografic de fotografie. Portofoliul extins de imagini al lui Morten îmbină colecții de peisaje realizate în și în jurul zonei rurale norvegiene din apropierea hotelului rural pe care îl conduce împreună cu familia sa, alături de fotografii de stradă și fotojurnaliști surprinse în timpul numeroaselor și variatelor sale călătorii.

„Oriunde mă duc, sunt în căutare de contraste vizuale pe care să le folosesc în lucrările mele”, spune Morten.

De la prima sa expediție fotografică peste hotare, la mijlocul anilor 1980, cu role de filme Kodachrome, Morten a realizat o serie de povestiri și colecții puternice despre viață, societate și politică în țări precum Turcia, China, SUA, India, Nepal și Mongolia. De-a lungul anilor, Morton a lucrat în peste 100 de țări diferite, documentând perioada premergătoare primei alegeri democratice a unui președinte turc din istoria republicii, spațiile vaste și deschise din Piața Tiananmen, când China s-a deschis investițiilor străine la sfârșitul anilor 1980, și scenele ieșite din comun care s-au desfășurat în Ucraina în timpul revoluției Euromaidan.

În acest articol puteți vedea toate fotografiile care au fost premiate la gala Siena International Photography Awards 2022.

Preluat de la: diez.md