5-16.jpg
Un pui de balenă-pilot a fost descoperit în urmă cu aproximativ o săptămână într-un canal din sudul Thailandei, dar în pofida eforturilor oficialilor de mediu animalul a decedat din cauza pungilor de plastic înghiţite care au făcut imposibilă hrănirea balenei, informează site-ul postului BBC News.

Pungile de plastic, având o greutate de aproximativ 8 kilograme, au făcut imposibilă hrănirea mamiferului, potrivit biologilor marini, scrie mediafax.ro.

„Dacă ai 80 de pungi de plastic în stomac, mori”, a declarat Thon Thamrongnawasawat, un expert în viaţa marină.

Acest incident reprezintă un nou semnal de alarmă în legătură cu efectele rezidurilor din plastic asupra vieţii marine. Se crede că sute de animale marine mor în fiecare an din cauza ingurgitării de reziduri din plastic.

Totodată, ONU a declarat poluarea oceanelor cu materiale din plastic drept o „criză planetară”.

Conform unui raport făcut de The New Plastics Economy, utilizarea plasticului în UE a crescut de douăzeci de ori în ultimii cinzeci de ani, iar pentru următoarele decenii se așteaptă ca volumul să se dubleze. În doar opt ani, un cetățean al UE a produs 15,1 milioane de tone de ambalaj plastic. Totodată, 95% din valoarea materialului plastic este pierdută și doar 32% din acesta ajung în sistemele de colectare. Cele 95% pot fi echivalate cu aproximativ 80-120 miliarde de dolari.

Anual, un cetățean din Moldova utilizează circa 140 de pungi din plastic. La nivel de republică, această cifră este de 420 de milioane de pungi. Deși nu este ecologic, iar utilizarea acestora provoacă daune mari mediului și sănătății umane, oamenii nu renunță la acestea. Pe de altă parte, tot mai multe inițiative de promovare a alternativelor capătă popularitate, asta în timp ce legislația Republicii Moldova devine din ce în ce mai intolerantă față de utilizarea pungilor din plastic. Cei care sunt angajați deja în astfel de inițiative ne-au spus că, deși pare complicat, nimic nu este imposibil.

5-16

Mai multe detalii despre problema pungilor din plastic atât la nivel național cât și internațional găsiți într-un material realizat de echipa #diez.

Preluat de la: diez.md