Numărul morților în urma cutremurului care a lovit Turcia și Siria pe 6 februarie este de cel puțin 16 035, transmite CNN. Bilanțul deceselor încă este posibil să crească semnificativ, iar salvatorii continuă să caute supraviețuitori chiar dacă vremea rece și replicile cutremurului le creează mari dificultăți.
În Siria, numărul total al victimelor este de cel puțin 3 162, dintre care 1 900 în zonele controlate de rebeli din nord-vest, conform grupului de apărare civilă „Căștile Albe”. Aproximativ 1 262 de decese au fost înregistrate în părți ale țării controlate de guvern, potrivit presei de stat siriene.
În Turcia, bilanțul a crescut la cel puțin 12 873, a anunțat joi Agenția Turciei pentru Gestionarea Dezastrelor și Urgențelor.
Agențiile de asistență au avertizat că bilanțul deceselor este probabil să crească semnificativ, în special în Siria. Potrivit oficialilor, zeci de mii de persoane au fost rănite în regiune.
Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a recunoscut „deficiențele” pe fondul furiei crescânde față de răspunsul statului la cutremur masiv, dar a insistat că situația acum este „sub control”.
Între timp, tranzacționarea la bursa din Istanbul a fost oprită miercuri după ce indicele principal a scăzut în tranzacțiile timpurii.
Accesul la Twitter în Turcia este restabilit, potrivit firmei de monitorizare a rețelei NetBlocks, care a declarat că autoritățile au reamintit site-ului de socializare „obligațiile” sale de a elimina „dezinformarea”.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat că își intensifică răspunsul în Siria și Turcia, deoarece bolile deja prezente vor fi amplificate în urma cutremurului. OMS trimite echipe medicale și trei zboruri cu materiale medicale în regiune.
Armata SUA a trimis două echipe civile de căutare și salvare urbană în Turcia, iar Australia trimite în țară 72 de specialiști în căutare și salvare. Între timp, UE a anunțat o conferință a donatorilor pentru a strânge fonduri pentru victime.
În timp ce Turcia a primit sprijin și ajutor din partea societății internaționale, analiștii au avertizat că victimele siriene pot deveni ostatici ai sancțiunilor occidentale impuse guvernului pe fondul războiului civil care a durat mai mult de un deceniu în țării. Zonele cele mai afectate de cutremur sunt controlate de guvernul președintelui Bashar al-Assad, altele de forțele de opoziție susținute de Turcia și SUA, de rebelii kurzi și de luptători islamiști suniți. Guvernul sirian spune că a înființat peste 100 de adăposturi echipate cu provizii de ajutor în zonele pe care le controlează.
Încă mai există supravieţuitori, în Turcia au fost salvate două surori care au petrecut 62 de ore sub o clădire.
Vremea extremă de iarnă afectează eforturile de salvare, iar replicile cutremurului sunt, de asemenea, un pericol potențial. Cel puțin 125 de replici de 4,0 grade pe scara Richter sau mai mult au avut loc de la cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade.
Amintim că în dimineața zilei de 6 februarie, un cutremur cu magnitudinea de cel puțin 7,8 grade pe scara Richter a lovit sudul Turciei și nordul Siriei. De asemenea, un al doilea cutremur cu magnitudinea 7,5 grade pe scara Richter a fost raportat pe 6 februarie la ora 13.24 la patru kilometri de orașul Ekinözü, epicentrul primului cutremur. În urma cutremurului, mii de persoane au decedat și au fost rănite, numărul jertfelor fiind în continuă creștere.
Preluat de la: diez.md