Depositphotos_537212142_L.jpg
Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat marţi blocarea procedurii de certificare a gazoductului Nord Steam 2, ca răspuns la decizia de luni a preşedintelui rus Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

„Nu poate exista certificare” a acestei infrastructuri, a declarat Scholz, dând asigurări că „situaţia s-a schimbat” după recunoaşterea de către Moscova a independenţei autoproclamatelor republici proruse din regiunea Donbas, în estul Ucrainei. „Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate intra în funcţiune”, a insistat Scholz, într-o conferinţă de presă comună cu premierul irlandez Michael Martin, aflat în vizită la Berlin. Scholz a mai adăugat că dosarul Nord Stream 2 „va fi reexaminat” de guvernul german, informează currenttime.tv.

Scholz a mai spus că guvernul german şi partenerii din Uniunea Europeană vor anunţa pe parcursul zilei de marţi sancţiunile pe care le vor impune Rusiei pentru ceea ce el a numit „o ruptură” a Rusiei de acordurile internaţionale semnate de Moscova în ultimele decenii.

El a pledat totodată pentru depunerea de eforturi diplomatice între occidentali şi ruşi „pentru a evita o catastrofă”. „Este important, în afara unor prime sancţiuni, să se evite o nouă escaladă şi deci o catastrofă. (…) Este obiectivul tuturor eforturilor noastre diplomatice”, a adăugat Scholz, subliniind că, „la 80 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, un război ameninţă Europa de Est”.

„Nu vom accepta recunoaşterea regiunilor separatiste ucrainene”, a insistat cancelarul german.

Amintim că ieri, 21 februarie, Putin a recunoscut „independența” regiunilor Lugansk și Donețk. Acest lucru s-a întâmplat după ce Vlasdimir Putin a avut o întâlnire a Consiliului de Securitate al țării unde a fost discutat acest subiect și după ce liderii autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Lugansk au cerut recunoașterea independenței acestora.

Astăzi, 22 februarie, parlamentele așa-numitelor „RPL” și „RPD” au ratificat tratatele de „prietenie, cooperare și asistență reciprocă” cu Rusia. Deciziile de ratificare a documentelor au fost adoptate în unanimitate de ambele administrații din regiunea Donbas.

Vedeți AICI cronologia evenimentelor din Ucraina care s-au întâmplat până la ziua de 21 februarie 2022.

Surs foto: depositphotos.com

Preluat de la: diez.md