Imagini feerice ale unui fenomen atmosferic extrem de rar au fost surprinse pe cerul Finlandei de un cuplu din Italia, transmite Newsweek. Cunoscuți sub numele de nori sidefați datorită strălucirii lor irizate de curcubeu, norii polari stratosferici sunt un fenomen atmosferic rar care se formează la temperaturi extrem de scăzute.

Acest fenomen apare de obicei în timpul iernii la temperaturi foarte scăzute în stratosfera regiunilor polare și subpolare.

În timpul unei ierni tipice arctice, norii polari stratosferici apar de cel mult două sau trei ori. Fenomenul are loc atunci când urmele de apă din stratosferă se unesc pentru a forma cristale de gheață minuscule, care se deplasează în nori subțiri și firavi. Difracția și interferența luminii de către aceste cristale este ceea ce produce luciul eteric, irizat.

Culorile sunt cele mai vizibile la răsărit și apus, când norii de dedesubt devin gri. Autoarea fotografiei a spus că spectacolul de lumini a fost vizibil timp de aproximativ două ore în timpul răsăritului, unde ea și partenerul ei erau cazați în Finlanda.


Sursă: Instagram/Rebecca Paviola

Cu toate acestea, deși acești nori sunt, fără îndoială, frumoși, Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite ale Americii (SUA) a avertizat că pot contribui la descompunerea stratului de ozon al Pământului.

Cristalele de gheață care alcătuiesc acești nori oferă o suprafață pe care clorul din stratosferă poate fi transformat în compuși foarte reactivi precum monoxidul de clor. Atunci când sunt combinați cu lumina ultravioletă de la soare, acești compuși pot distruge stratul de ozon care înconjoară planeta noastră și ne protejează de radiațiile periculoase de la soare.

Preluat de la: diez.md