B9728049770Z.1_20210820150156_000GNNIP5RJ4.1-0.jpg
Senatul Franței a aprobat în cursul nopții de miercuri spre joi înăsprirea restricțiilor pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19, inclusiv introducerea pașaportului de vaccinare, transmite Reuters, notează Digi24.

Senatul a aprobat noile restricții și introducerea pașaportului de vaccinare cu 249 de voturi pentru şi 63 împotrivă, potrivit surselor citate, scrie AGERPRES.

Legislația fusese deja aprobată de Adunarea Națională în cursul acestei luni.

Senatorii au dat undă verde prevederilor ce impun ca persoanele nevaccinate să nu mai aibă acces în restaurante, spații culturale, trenuri pe distanțe lungi și curse aeriene. Până acum, nevaccinații puteau prezenta un test negativ la coronavirus.

Senatul a decis ca aceste reguli mai stricte să se aplice doar dacă numărul pacienților cu COVID-19 în spitalele din Franța depășeşte 10 000. În acest moment, sunt internați în jur de 24 000 de bolnavi infectați cu coronavirus.

Pe viitor, cei care s-au infectat și s-au vindecat de COVID-19 vor fi eligibili pentru un paşaport de vaccinare ce permite acces neîngrădit la facilități și evenimente.

Pașaportul de vaccinare li se aplică persoanelor de 18 ani şi peste.

Călătoriile pe distanțe lungi vor fi totuși permise, pentru motive excepționale, fără test şi fără dovada de vaccinare. Cei care şi-au făcut programare pentru a se vaccina vor primi acces temporar dacă prezintă un test negativ.

Senatul a respins însă introducerea de sancțiuni mai aspre şi regula care obliga restaurantele să verifice identitatea clienților, parlamentarii considerând că astfel de controale sunt doar în responsabilitatea poliției.

Numărul de infectări cu coronavirus a crescut accelerat în ultimele săptămâni în Franța, unde varianta Omicron este acum dominantă.

Miercuri, 12 ianuarie, au fost raportate aproape 361 719 cazuri noi și 246 de decese în spitale.

Preluat de la: diez.md