Catalina-oportunitati.jpg

Visul american a inspirat tineri din întreaga lume să aspire către experiențe academice similare cu cele din serialele pentru adolescenți. În prezent, elevii moldoveni sunt norocoși să beneficieze de oportunități de învățare în orice stat al lumii. Cunoaștem tineri care și-au croit un drum educațional în Japonia, în Țările de Jos sau în Statele Unite ale Americii. Un alt exemplu este și Cătălina Gurghiș, care în prezent învață la o școală privată din America datorită programului ASSIST. Eleva este câștigătoarea unei burse care i-a permis să-și petreacă clasa a X-a la mii de kilometri de casă.

Cătălina se descrie drept o tânără activă și implicată în numeroase proiecte. Încă din clasele gimnaziale știa despre mai multe posibilități care i-ar permite să învețe în Statele Unite ale Americii (SUA). Despre programul ASSIST a aflat inițial mama elevei, care a îndrumat-o să aplice. „Mi-am dorit să văd de ce oportunități beneficiază și alți elevi internaționali. În ​​SUA, educația se axează pe dezvoltarea materiei și pe utilizarea cunoștințelor în domeniul de interes al elevului. Voiam să găsesc un loc cu un asemenea sistem educațional.”

Tânăra recunoaște că studiile și traiul într-un stat din America au fost un vis pentru ea, despre care credea că nu se va îndeplini, dar realitatea ne demonstrează contrariul. „Îmi doream foarte mult să trăiesc aici, să văd cum este viața în alte țări și cum e într-un stat total diferit de Republica Moldova. Eram curioasă cum se comportă oamenii și cum este cultura.” După îndeplinirea tuturor formalităților despre care vă relatăm într-un alt material, Cătălina a primit un răspuns afirmativ, ceea ce însemnă că a fost selectată în calitate de bursieră a programului ASSIST. „Eram într-adevăr foarte fericită. Cred că am realizat pe deplin acest lucru abia după o lună sau două de la primirea răspunsului.” După aflarea veștii, eleva spune că singura idee provocatoare viza adaptarea la sistemul de învățământ american și la cultura americană.

În anul 2023, programul de școlarizare a susținut financiar încă trei eleve din Republica Moldova, pe lângă Cătălina. „Procesul de selecție a elevilor este foarte diferit și destul de secret.” Candidatele nu au știut multe detalii nici despre școala în care urmau să fie repartizate. Aceasta este selectată de către ASSIST, împreună cu instituția de învățământ propriu-zisă. Colegele tinerei învață la școli din statele Connecticut și Louisiana. Cătălina își face studiile la o instituție privată din statul Georgia. Înainte de plecarea în SUA, toți bursierii din întreaga lume au participat la o tabără de orientare. „Activitățile s-au desfășurat în Elveția, iar în ziua imediat următoare după ce am venit acasă, mi-am pregătit bagajele pentru zborul către SUA. Nu a fost ușor să mă despart de casă, de familie mea și de toți prietenii mei, dar ei m-au încurajat foarte mult să plec și să-mi reprezint țara. Știam că nu plec pentru totdeauna. Știam că voi reveni cu impresii, povești și sfaturi pentru ei.”

Primul contact cu visul american a fost unul surprinzător pentru Cătălina, mai ales în momentul în care a observat că oamenii străini își zâmbesc reciproc pe stradă. „Cred că a durat maximum două săptămâni să mă adaptez, să cunosc persoane noi și să-mi fac câțiva prieteni care ar putea să mă ajute.” Recunoaște că a avut nevoie de un pic de curaj pentru a vorbi cu oameni noi, ținând cont de diferențele culturale. „Varietatea de persoane m-a luat prin surprindere și a durat un pic să mă acomodez la modul în care americanii vorbesc și interacționează cu alte persoane.”

În afară de diferențele culturale, a sesizat și câteva deosebiri în sistemul educațional. Cea mai evidentă este numărul de materii. „Nu avem 13 sau 14 materii ca în Moldova, ci șapte, pe care ni le alegem singuri. Există o diversitate de obiecte din care poți alege. Această libertate ajută tinerii să-și clarifice drumul în viață și viitoarea carieră.” Cătălina a decis să studieze următoarele materii: biologie, chimie, genetică, matematică, limbă engleză și study hall. „Îmi doresc o carieră în medicină, așa că am ales mai multe domenii științifice. Genetica este disciplina de care sunt cea mai entuziasmată, fiindcă am posibilitatea să mă concentrez doar pe această ramură. Este un vis îndeplinit. Study hall-ul este ora liberă pe care o putem petrece în bibliotecă pentru a studia sau pentru a discuta cu colegii.” Zilnic, eleva are câte cinci lecții care durează câte o oră.

În cadrul instituției, elevii sunt testați în baza a două tipuri de evaluări: quiz și testul de la finalul unui capitol. „Quiz-urile sunt mai scurte și nu ocupă toată lecția. În timpul acestora, elevii au posibilitatea să utilizeze manualul sau notițele. Testele de la finalul unui capitol durează toată lecția și nu permit elevilor accesul la surse externe. Această evaluare are o pondere mai mare în punctaj și afectează nota generală.”

Pe lângă orele și evaluările obișnuite, elevii sunt încurajați să studieze individual, să practice cunoștințele acumulate și să nu se limiteze doar la teoria din manual. Un aport semnificativ îl au și profesorii, care construiesc relații de prietenie cu elevii. „Se pune accent pe colaborare și pe observațiile tale personale asupra lumii înconjurătoare. De exemplu, la biologie am realizat un experiment cu jeleuri. Am observat cum acestea se măresc sau se micșorează în diverse soluții – apă cu sare, apă simplă sau ulei.” Tinerii americani acordă o atenție deosebită și activităților extracurriculare. Pentru o experiență completă, Cătălina a decis să se alăture unor cluburi. „Am profitat de ocazie când a fost organizată ziua cluburilor la începutul anului academic. M-am înscris la două. Unul este legat de sănătatea publică, unde vorbim cu diferiți speakeri de la Organizația Mondială a Sănătății sau de la diverse universități cu programe de sănătate publică și medicină. Cel de-al doilea este unul de voluntariat, care organizează tururi într-un spital pentru copiii bolnavi de cancer. Îi ajutăm să-și facă prieteni și încercăm să le creăm o stare de bine.”

Zilele culturale sunt o altă metodă pentru elevii americani să evadeze din rutina zilnică a cursurilor din sălile de clasă. Cu acest prilej, fiecare elev internațional își prezintă țara de origine. Cătălina nu a reușit să participe încă la un asemenea eveniment, însă a avut ocazia, prin prisma unor discuții informale, să le povestească profesorilor și colegilor despre Republica Moldova. „Am purtat conversații despre cultura noastră, pentru că sunt foarte interesați de viața mea din afara SUA. Toți au spus că ar vrea să ne viziteze, fiindcă li s-ar părea o experiență diferită. Noi părem exotici pentru americani, deoarece suntem foarte diferiți. Mulți nu știu unde e Moldova, dar sunt curioși și deschiși față de străinii care vin aici. La această școală sunt prima elevă care a venit cu bursa ASSIST și sunt un fel de experiment pentru ei.”

Colegii Cătălinei sunt curioși să afle unde este localizată Republica Moldova și cum este viața de aici. „Mulți consideră Europa de Est o zonă mai puțin dezvoltată. Eu am venit să demontez acest stereotip și să arăt că suntem capabili să ne adaptăm și că am evoluat substanțial în ultimii ani.”

Cultura din Republica Moldova a fost unul dintre subiectele de discuție și în familia gazdă a Cătălinei. Din cele patru eleve care au acces în etapa finală, ea este singura care stă în casa unei familii. „Eu sunt cea mai mare dintre copii și am intrat în rolul de sfătuitoare pentru fratele și sora mea gazdă. Îi ajut cu diverse aspecte legate de relațiile interpersonale, îi învăț cum să-și facă prieteni și cum să fie mai deschiși.” În vacanța de toamnă, a mers alături de ei să viziteze New Orleans și Louisiana – unul dintre cele mai mari visuri ale Cătălinei.

„Familia mea gazdă este foarte încântată să călătorim împreună și să explorăm diferite locuri din SUA. Împreună cu mama gazdă am fost la lecții de pictură și am vizitat muzeul Coca-Cola. Georgia este locul de origine al acestei băuturi, așa că aici totul se învârte în jurul acestei companii.” De Crăciun, eleva plănuiește să le gătească bucate tradiționale moldovenești: „Cred că ar fi o activitate care ne-ar apropia și mai mult”.

Până la Crăciun ne mai rămân zile numărate, în schimb până la finalizarea anului academic din SUA Cătălina are suficient timp să-și creeze noi amintiri și să aducă acasă un pic din sistemul educațional american. La revenirea în țară, eleva va trebui să susțină diferențele de program: „La biologie, matematică și engleză, notele se echivalează”. Totodată, tânăra vrea să-i îndrume pe cei mai mici decât ea să aplice la oportunități similare. „Sper să fie inspirați să urmeze o carieră în educație și să pună umărul la dezvoltarea sistemului educațional. Avem mulți tineri talentați care pot contribui la progresul țării, pentru că noi chiar avem minți strălucite.”

Într-un material viitor, Cătălina va veni cu o serie de sfaturi și recomandări pentru tinerii care își doresc să obțină bursa ASSIST. Veți avea posibilitatea să aflați care sunt criteriile de eligibilitate, care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să țineți cont în timpul etapelor de selecție și ce cheltuieli acoperă programul de școlarizare.

Elevii care își doresc să învețe în SUA prin programul ASSIST sunt încurajați să completeze acest formular. Termenul-limită pentru înregistrare este 15 noiembrie. Mai multe informații despre programul ASSIST găsiți aici, iar dacă aveți vreo întrebare, o puteți contacta pe Ala Guțu la numărul de telefon +37360551555 sau la adresa de e-mail [email protected].

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Preluat de la: diez.md