balti-main.jpg
Campania #NeamPornit continuă să ne familiarizeze cu orașele din Republica Moldova. De această dată ne invită să descoperim atracțiile turistice ale municipiului Bălți, situat la o distanță de 138 km față de Chișinău. Este considerat cel mai important centru socio-economic, cultural, și istoric din nordul Republicii Moldova, fiind un centru multietnic și multicultural care păstrează un patrimoniu cultural imens.

La Bălți se află cea mai mare lungă stradă pietonală din Republica Moldova care are o lungime de 1,2 kilometri, în perimetrul căreia se desfășoară o intensă viață culturală și economică. Punctul inițial al acesteia este Universitatea de Stat „Alecu Russo”, urmat de Aleea Clasicilor, Casa Bodescu fiind una dintre cele mai vechi clădiri din oraș, iar în apropiere de acesta se află havuzul. Următoarea destinație de pe strada pietonală este Teatrul Național „Vasile Alecsandri”. Tot aici se află și monumentul prin care se face „vestit” orașul Bălți – tancul sovietic din centrul orașului.

Printre obiectivele arhitecturale ecleziastice ce merită neapărat de vizitat se numără:
# Catedrala „Sf. Nicolae” construită de Gheorghe Panaite în perioada 1791 – 1795, fiind cea mai veche clădire din Bălți care a supraviețuit;
# Biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel” ridicată între anii 1915 și 1929;
# Catedrala Episcopală „Sf. Împărați Constantin și Elena” construită de în perioada 1924-1933, la inițiativa episcopului Visarion Puiu;
# Biserica „Sf. Cuvioasa Parascheva” construită între anii 1924-1935.

Tot la Bălți mai există o biserică armenească cu hramul „Sf. Grigorie Luminătorul”, construită în anii 1910-1914, biserica romano-catolică cu hramul ,,Sf. Arhangheli”, deschisă oficial în 2010 dar și o sinagogă evreiască care a fost redeschisă anul acesta după renovare.

De asemenea un obiectiv important este blocul administrativ al Universității de Stat „Alecu Russo”, care anterior a fost Fostul Liceul teoretic pentru fete „Domnița Ileana”. Tot aici descoperiți „una dintre cele mai mari biblioteci universitare din Europa de Est…”, potrivit Organizației Națiunilor Unite în Moldova. În curtea universității există un stejar care o istorie de aproape 100 de ani.


Sursă foto: NeamPornit/Facebook

Pentru cei interesați de aventură dar și familiile pentru copii se recomandă vizita la Caruselul din parcul de distrații din centrul orașului. O tură la unul dintre atracții costă 20 de lei.


#NeamPornit este o campanie națională de promovare și susținere a turismului intern prin care se dorește creșterea fluxul vizitatorilor către atracțiile turistice autohtone și stimularea creării și consumării produsului turistic local.

Preluat de la: diez.md