nasterea-acasa.jpg

Dr. Emel Nuraltay, șefa Secției de Obstetrică-Ginecologie din Spitalul Clinic SANADOR ne-a vorbit în emisiune CSID Live despre nașterea la domiciliu. Sunt încă mămici care își doresc să nască în confortul casei, dar este România suficient de pregătită pentru astfel de dorințe?

Trebuie să luăm în calcul că atunci când vorbim de o naștere, mămica este înconjurată de o echipă de specialiști, dar și aparaturi și echipamente care să asigure nașterea în siguranță, mai ales în cazul în care apar situații neprevăzute. În fond, nașterea trebuie să fie o experiență frumoasă pentru proaspăta mămică, dar și una sigură, atât pentru ea, cât și pentru făt.

„Nașterea trebuie să fie un eveniment plăcut, frumos, care să se termine cu bine. Dacă am fi fost, de exemplu, în Belgia, v-aș fi spus că nașterea la domiciliu este perfect posibilă. De ce? Pentru că în fața casei există o ambulanță care stă acolo toată perioada travaliului. Expulzie și lăuzie imediate există. Că în cazul unei urgențe, cadrele medicalele instant preiau mama și fătul și se opresc la primul spital care poate acorda îngrijiri medicale.

La noi, lucrul ăsta este puțin probabil să se întâmple. Aproape imposibil. Și nu acum, ci și în viitorii 10 ani, cred. Nu mi se pare că la ora asta, în România, să încerce o naștere la domiciliu. Este mai mult decât riscant, aș spune. Mă tem să nu folosesc un cuvânt prea brutal, dar este, cred, dovada de un pic de inconștiență”, ne-a explicat Dr. Emel Nuraltay, șefa Secției de Obstetrică-Ginecologie din Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește integral emisiune CSID Live, despre naștere, de la A la Z.

Sursa foto: Shutterstock.

Preluat de la: csid.ro