m-1.jpg
O ieşire în spaţiu realizată de un echipaj exclusiv feminin a fost programată de NASA la sfârşitul acestei luni, a anunţat marţi Agenţia Spaţială Americană, citată de DPA.

Cele două astronaute americane aflate la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), Anne McClain şi Christina Koch, vor realiza ieşirea în spaţiu istorică la data de 29 martie, a declarat pentru agenţia DPA purtătoarea de cuvânt a NASA, Kathryn Hambleton, scrie agerepres.ro. 

Femeile au ieşit în spaţiu de numeroase ori, însă activitatea extravehiculară (EVA), aşa cum sunt denumite ieşirile în spaţiu în limbajul NASA, programată la 29 martie va fi primul eveniment de acest tip efectuat de două astronaute.

McClain şi Koch vor fi asistate de la sol de o a treia femeie, Kristen Facciol. Aceasta a publicat un mesaj pe Twitter la 1 martie în care a declarat că se va afla ”la consolă” în cadrul Centrului Spaţial Johnson al NASA, din Houston, Texas.

Cu o săptămână înainte de ieşirea în spaţiu, Agenţia Spaţială Americană va susţine o conferinţă de presă pentru a descrie activitatea celor două astronaute, a precizat Hambleton, adăugând că misiunea echipajului McClain – Koch ar putea suferi unele schimbări.

McClain se numără în prezent printre cei doi astronauţi şi un cosmonaut aflaţi la bordul ISS.

Echipajul se va dubla după 14 martie, data programată pentru lansarea unei nave spaţiale ruse Soyuz, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, care îi va avea la bord pe colegul lui Koch, astronautul NASA Nick Hague, şi pe cosmonautul rus Alexei Ovcinin.

Înainte de ieşirea în spaţiu alături de Koch, McClain va efectua o EVA împreună cu Hague, la data de 22 martie. Aceasta va fi ieşirea în spaţiu cu numărul 214 realizată de pe ISS, care orbitează Terra la o distanţă de 408 kilometri.

Prima femeie care a ieşit în spaţiu a fost Svetlana Saviţkaia, la 25 iulie 1984.

Astronauta NASA Peggy Whitson deţine recordul pentru cele mai multe ieşiri în spaţiu realizate de o femeie – 10.

Preluat de la: diez.md