temperatura-soarelui.jpg
O serie de opt imagini publicate de NASA oferă o privire asupra variației temperaturii pe Soare, de la suprafață până la partea superioară a atmosferei sale.

Prima imagine din serie (stânga) prezintă suprafața Soarelui filtrată de lumină albă. Aceasta este urmată de alte șapte imagini în diferite culori care arată Soarele în “lungimi de undă diferite de lumină ultravioletă extremă”, spune NASA.

Aceste lungimi de undă ilustrează diferența mare a temperaturilor pe Soare, de la 6000 de grade Celsius la suprafața sa (partea stângă) până la un incredibil nivel de 10 milioane de grade Celsius în atmosfera superioară (ultima imagine din dreapta).

Când ne referim la suprafața Soarelui, vorbim mai degrabă despre stratul exterior de gaze decât despre o suprafață solidă. De pe acest strat al fotosferei este emisă cea mai mare parte a radiației Soarelui spre exterior.

Atmosfera de deasupra suprafeței Soarelui este formată din cromosferă și coroană, învelișurile exterioare ale astrului. Temperaturile sunt mult, mult mai fierbinți în această regiune a Soarelui comparativ cu suprafața sa. Oamenii de știință lucrează pentru a elucida procesele care generează acest fenomen.

Imaginile, publicate pe site-ul agenției spațiale americane la 1 noiembrie, au fost captate pe 27 octombrie 2017 de satelitul Solar Dynamics Observatory (SDO) lansat în februarie 2010.

Preluat de la: diez.md