Fără niciun dubiu, țânțarii câștigă premiul pentru cele mai insuportabile insecte ale verii. Deși în majoritatea cazurilor mușcătura de țânțar e doar o pacoste, în altele poate pune sănătatea în pericol, mai ales pentru anumite grupuri de persoane vulnerabile. Iată trei semne că o mușcătură de țânțar necesită o vizită urgentă la medic.
Înțepăturile de țânțar sunt de obicei mai mici decât un bob de mazăre, dar dacă încep să arate ca un sâmbure de avocado (sau ceva mai mare) sub piele, este posibil să ai sindromul Skeeter. Deși acest sindrom poate reprezenta riscuri grave pentru sănătate, rar se întâmplă să apară cazuri: mai puțin de 30 de cazuri de reacție alergică amenințătoare de viață la țânțari, numită anafilaxie, au fost raportate până în prezent la nivel mondial.
Totuși, sindromul Skeeter (sau chiar și o înțepătură deosebit de severă) poate afecta calitatea vieții, caz în care ar trebui să consulți un medic de familie, alergolog sau dermatolog. Un medic îți poate prescrie o cremă cu steroizi topici mai puternică și mai eficientă decât produsele fără prescripție medicală. Acest lucru poate ajuta la minimizarea reacției dacă o aplici imediat după ce ai fost înțepat.
De asemenea, poți lua un antihistaminic oral (există opțiuni care nu provoacă somnolență, cum ar fi Zyrtec sau Claritin) și poți aplica un pachet cu gheață sau un cub de gheață timp de aproximativ 30 de secunde pe înțepătură pentru a calma simptomele.
Sindromul skeeter: reacţia alergică la muşcătura de ţânţari care poate fi controlată
Reacțiile la înțepăturile de țânțar apar de obicei în câteva minute sau ore după ce ai fost înțepat și apoi dispar după aproximativ o săptămână. Dar dacă observi că la câteva zile după ce un țânțar ți-a supt sângele, umflarea sau decolorarea (roșeața pe pielea mai deschisă la culoare sau tonuri mai gri și violet pe pielea mai închisă) se răspândește dincolo de zona afectată, puroiul galben se scurge de sub piele, se formează bășici sau ai febră, mergi imediat la un centru de urgență.
Toate aceste semne indică faptul că zona ar putea deveni infectată sau că poți avea chiar o infecție bacteriană profundă a țesuturilor care se poate răspândi în alte părți ale corpului dacă nu este tratată. Deși este rar, mușcăturile de la diverse creaturi precum căpușele, ploșnițele, păianjenii și țânțarii pot duce la infecții periculoase.
Cum îți dai seama că te-a mușcat un păianjen. Simptome și tratament în caz de mușcătură de păianjen
Pentru că toți avem bacterii pe piele și sub unghii, atunci când ne scărpinăm la o înțepătură, germenii dăunători pot pătrunde în zona afectată, deci rezistă tentației și optează pentru crema împotriva mâncărimii despre care am vorbit mai devreme, care va reduce, de asemenea, șansele de a dezvolta o infecție. Din fericire, antibioticele topice sau orale funcționează foarte bine dacă bacteriile invadează zona, deși unele persoane ar putea avea nevoie de tratamente mai lungi intravenoase dacă sunt suficient de bolnave.
Dar aici lucrurile devin puțin complicate. Persoanele cu sindromul Skeeter vor experimenta, de asemenea, durere, decolorare și piele fierbinte și poate fi foarte greu de făcut diferența între cele două. O modalitate bună de a urmări cum se schimbă înțepătura de-a lungul timpului este să trasezi o limită în jurul ei cu un marker și dacă umflarea sau roșeața se extinde dincolo de aceasta, mergi la un medic.
Dacă încă nu ești sigur dacă înțepătura ta se agravează, este mai bine să fii precaut, mai ales dacă ai afecțiuni precum diabetul și limfedemul, care este o acumulare de lichid în țesuturile de sub piele, care cresc riscul de infecție.
Bogdan Goga, fizioterapeut: Ce este limfedemul și ce simptome are la pacientele cu cancer de sân
O mâncărime teribilă nu este singurul lucru pe care ți-l pot da țânțarii: unii dintre ei poartă, de asemenea, virusuri sau paraziți care pot provoca anumite boli, cum ar fi dengue, malaria și virusul West Nile, toate acestea fiind „probleme de sănătate publică” în SUA în 2023, conform Departamentului de Sănătate și Servicii Umane. Aproximativ 2.000 de infecții cu fiecare dintre aceste boli sunt raportate în fiecare an, în principal în rândul călătorilor în alte țări, deși unele cazuri sunt dobândite în SUA.
Înțepăturile de la țânțarii purtători de boli nu arată diferit de cele obișnuite, dar poți dezvolta simptome precum:
5 remedii pentru ciupituri de țânțari. Cum scapi de mâncărime și roșeață dacă nu ai spirt
În multe cazuri, însă, este posibil să nu te simți rău deloc. De exemplu, doar aproximativ 1 din 4 persoane cu dengue va dezvolta simptome, și majoritatea oamenilor se vor recupera într-o săptămână. Dar aproximativ 1 din 20 va dezvolta un caz sever în doar câteva ore de la înțepătură, care poate duce la șoc, sângerări interne și deces dacă nu sunt tratate suficient de repede. La fel, 8 din 10 persoane infectate cu virusul West Nile nu dezvoltă niciodată simptome, dar 1 din 150 va ajunge cu consecințe foarte grave, cum ar fi encefalită, care poate duce la probleme permanente, cum ar fi orbirea, sau chiar decesul.
Știu că sună destul de terifiant, dar în acest caz, cunoașterea este cu adevărat putere. Dacă ești echipat cu informațiile necesare pentru a avea o conversație productivă cu medicul, te vei asigura că primești tratamentul de care ai nevoie, atunci când ai nevoie. Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a preveni oricare dintre aceste probleme este să eviți mușcătura de țânțar cu totul. Cum faci asta? Evită apa stătută, folosește spray anti-țânțari, acoperă-ți pielea cu haine.
Foto: envato
Preluat de la: csid.ro