oameni-necalif-1280x720-1.jpg
Guvernul Regatului Unit plănuieşte să închidă graniţele ţării pentru muncitorii necalificaţi şi pentru cei care nu vorbesc limba engleză, ca parte a eforturilor post-Brexit, de a reduce numărul de imigranţi.

Guvernul de la Londra a dezvăluit miercuri noul său plan pe puncte, asemănător celui din Australia. Prin acest plan, guvernul britanic spune că va prelua controlul asupra graniţelor ţării „pentru prima oară în ultimele decenii” şi că va elimina „distorsiunile” provocate de libertatea de mişcare din Uniunea Europeană, scrie Digi24.

Sistemul se bazează pe o grilă de punctaj pe care potenţialul imigrant trebuie să o atingă pentru a ajunge în regat. El ar trebui să obţină 70 de puncte pe această grilă pentru a fi primit în ţară.

Câteva dintre punctele de pe grilă sunt esenţiale, acest lucru înseamnă că dacă ele nu sunt îndeplinite, migrantul va fi respins indiferent de punctajul pe care l-a obţinut:

# A primit o ofertă de loc de muncă din partea unui sponsor aprobat (esenţial) – 20 de puncte;

# Locul de muncă este la nivelul adecvat de competenţă (esenţial) – 20 de puncte;

# Vorbeşte limba engleză la nivelul cerut (esenţial) – 10 puncte;

# Salariu între 20 480 și 23 039 de lire sterline – 0 puncte;

# Salariu între 23 040 și 25 599 de lire sterline – 10 puncte;

# Salariu de 25 600 de lire sterline sau mai mult – 20 de puncte;

# Loc de muncă într-o ocupaţie cu deficit de forţă de muncă – 20 de puncte;

# Studii: Doctorat în domeniu relevant locului de muncă – 10 puncte;

# Studii: Doctorat în domeniu (ştiinţific) relevant locului de muncă – 20 de puncte.

Un document de 10 pagini a fost emis de guvernul britanic, în care se prezintă, sintetic, cum va funcţiona noul sistem de imigraţie.

# Graniţele Regatului Unit se vor închide pentru muncitorii necalificaţi şi pentru toţi cei care nu vorbesc limba engleză.

# Oricine vrea să lucreze în regat, trebuie să aibă o ofertă de muncă cu un prag salarial de 25 600 de lire sterline, însă el va fi coborât la 20 480 acolo unde există deficit de forţă de muncă.

# Accesul va fi blocat celor care lucrează pe cont propriu, precum instalatorii polonezi sau muncitorii în construcţii români.

# La controlul de la vamă nu vor mai fi acceptate cărţi de identitate din ţări precum Italia sau Franţa.

# Dreptul artiștilor, al muzicienilor, al sportivilor sau al altor categorii din lumea divertismentului de a veni să participe la audiții sau spectacole se va menţine.

Preluat de la: diez.md