mos-nicoale-traditii-cadouri-csid.jpg

Pe data de 6 decembrie se sărbătoreşte Sfântul Nicolae, considerat ”Făcătorul de minuni” şi ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, al marinarilor şi al victimelor judecăţilor nedrepte. Tot în data de 6 decembrie, cei mici primesc cadourile de la Moş Nicolae aşadar, începând cu seara de 5 decembrie, copiii îşi pregătesc ghetuţele sau cizmuliţele pentru a primi daruri, chiar dacă au fost cuminţi sau nu. Legenda spune că Moş Nicolae poate vedea pe geamurile casei şi ştie cine a fost cuminte şi cine neascultător, iar astfel, pentru a-i antenţiona pe cei care nu şi-au ascultat părinţii, Moş Nicolae le lasă câte o nuieluşă.

Moş Nicolae: legende, tradiţii şi obiceiuri

Totul pleacă de la personajul legendar şi mitic, care a existat cu adevărat, fiind vorba de arhiepiscopul Sfântul Ierarh Nicolae-din Myra-Lichia (Turcia), care a trăit în secolul al IV-lea. Acesta provenea dintr-o familie înstărită şi era crescut ”să împartă averea săracilor”. Astfel, la moartea părinţilor săi, Sfântul Nicolae şi-a dăruit întreaga avuţie nevoiaşilor. O altă legendă cunoscută despre Sfântul Nicolae este legată de cele trei fete sărace care urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi pentru că nu aveau zestre să se poată căsători. Aflând durerea lor, Sfântul Nicolae le-a aruncat fiecăreia, pe geam, câte un săculeţ de bani. Aceştia au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghete şi de aici plecând obiceiul de a pregăti ghetuţele pentru primirea darurilor.

Potrivit tradiţiilor, Moş Nicolae vine pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii. În plus, dacă de Sfântul Andrei se pune grâu la încolţit, de Sfântul Nicolae se aduc în case crenguţe de pomi fructiferi pentru a înflori. Dacă acestea înfloresc până la sfârşitul anului, se spune că anul care vine va fi unul bun şi plin de satisfacţii.

<!–

Formul de quiz

–>

Moş Nicolae: sugestii de cadouri sănătoase

În general, de Moş Nicolae, copiii ascultători primesc dulciuri şi fructe în ghetuţe, iar cei care nu şi-au ascultat părinţii, primesc o nuieluşă în semn de avertisment. Cu toate astea, cei mici pregătesc liste nu doar pentru Moş Crăciun, ci şi pentru Moş Nicolae, iar multe dintre ele conţin jucării care ar putea fi dăunătoare, iar asta pentru că materialele din care sunt realizate pot fi un adevărat pericol pentru sănătatea lor.

Una dintre cele mai sigure modalităţi de a avea grijă de sănătatea copilului ţine de alegerea jucăriilor celor mici. Mai ales când vine vorba de cadouri. Jucăriile realizate din lemn non-toxic sunt ideale pentru cei mici. Cu toate astea, trebuie să fim atenţi la vopseaua folosită, metalul sau alte materiale folosite pentru finisarea produselor, care pot conţine alte chimicale. Să nu uităm de lipiciul toxic.

În cazul jucăriilor de pluş sau realizate din diferite materiale textile, trebuie să se ţină cont ca fibrele să fie naturale, de preferat jucăriile să fie confecţionate din bumbac organic. Multe dintre jucăriile realizate din materiale moi sunt cele făcute din PVC şi nu sunt deloc potrivite pentru cei mici şi bebeluşi, deoarece pot provoca iritaţii, pielea copiilor fiind foarte sensibilă.

Un alt aspect este legat de vârstă. Întotdeauna jucăriile pe care le oferim copiilor trebuie să se potrivească vârstei lor, deoarece pot fi periculoase. De exemplu, pot fi înghiţite de cei mici dacă piesele sunt mărunte.

Să ne amintim că pe listele de dorinţe ale celor mici nu se regăsesc doar jucării, ci şi dulciuri. O altă provocare care ţine de sănătatea celui mic. Ştim, sunt pofticioşi, nu înţeleg că anumite produse nu sunt deloc sănătoase, mai ales pentru vârsta lor, dar trebuie să încercăm să îi educăm pe cei mici către un stil de viaţă şi o alimentaţie cât mai corectă. Cel puţin din punct de vedere nutriţional, dulciurile din comerţ nu se compară cu ele făcute în casă, mai ales că acestea conţin arome, îndulcitori şi alte chimicale care se regăsesc printre ingrediente.

Ghetuţele de Moş Nicolae arată mult mai bine când sunt înconjurate de fructe delicioase. Ce zici de portocale, mandarine, banane, în special fructele de sezon? Dacă cel mic îşi doreşte neapărat ciocolată, jeleuri, biscuiţi şi alte produse asemănătoare, poţi merge cu încredere către raionul produselor bio.

Preluat de la: csid.ro