moldova-vs-world.jpeg
Conceptul de reducere a efectelor nocive ale fumatului este adoptat sub o formă sau alta în mai multe țări din lume și face parte din strategia de combatere a riscurilor asociate consumului de țigări. În continuare, vă prezentăm câteva exemple ale unor state care au aprobat la nivel legislativ reglementarea alternativelor fumatului și le promovează drept instrument împotriva fumatului.

În Moldova, acest concept este total necunoscut, autoritățile adoptând în mare parte doar măsuri restrictive: majorarea accizelor, interzicerea fumatului în locurile publice și altele.

Tabel-alternativele fumatuluiStalele Unite, primii pași în adoptarea alternativelor țigărilor

Acum 10 ani, pe piața din Statele Unite ale Americii se comercializau exclusiv țigarete tradiționale. Și aceasta din cauza restricțiilor de vânzare și utilizare a produselor alternative țigaretelor. În octombrie 2008, Asociația Americană a Medicilor de Sănătate Publică (AAPHP) a devenit prima organizație medicală din SUA care a aprobat oficial strategia de reducere a riscurilor fumatului, fiind considerată una viabilă pentru micșora numărul deceselor legate de fumat.

La începutul anului 2019 Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite a permis comercializarea unuia dintre dispozitivele de încălzire a tutunului. După un proces de studiu al produsului de aproape trei ani, FDA a concluzionat că vânzarea dispozitivului pe piața americană este potrivită din punct de vedere al „protecției sănătății publice”, întrucât acest sistem „produce mai puține toxine în comparație cu țigările obișnuite”.

Snusul este popular în Suedia

În Suedia există o tradiție îndelungată de utilizare a snus-ului (tutun de supt) printre bărbați. Această alternativă a dus la reducerea, în ultimii 15 ani, a prevalenței fumătorilor, care înregistrează în prezent cea mai mică rată din Europa, cu 3,7 puncte procentuale timp de 10 ani. „Trebuie să vorbim despre tutunul suedez, e disponibil acolo și e utilizat de 200 de ani de bărbații suedezi. Au ratele de fumat și de cancer pulmonar cele mai scăzute din Europa, dar ei consumă foarte mult tutun. Dacă mai mulți europeni ar fuma ca suedezii, rata mortalității ar fi mult redusă. Bărbații suedezi folosesc tutunul mai mult decât orice alt cetățean european, dar îl folosesc în siguranță”, a afirmat profesorul Brad Rodu, Endowed Chair in Tobacco Harm Reduction Search, University of Louisville, la o conferință privind Tobacco Harm Reduction, care a avut loc la sfârșitul anului 2018.

În Norvegia tendințele sunt similare, iar utilizarea snusului este asociată cu renunțarea la fumat. Datele înregistrate în Suedia mai arată că rata prevalenței fumatului poate fi redusă cu 0,4 puncte procentuale anual, fapt ce va contribui substanțial la îmbunătățirea sănătății publice.

Țigările electronice sunt accesibile în Marea Britanie

Un raport al Parlamentului Britanic ce a vizat produsele cu nicotină cu risc redus, arată că țigările electronice sunt cu 95% mai puțin nocive decât țigările convenționale și acestea pot fi o armă importantă împotriva fumatului. Conform raportului publicat, vaping-ul este mult mai puțin nociv decât fumatul, iar țigările electronice ar trebui să poată fi prescrise ca dispozitive medicale pentru a-i ajuta pe oameni să se lase de fumat. Reprezentanții Public Health England, o agenție a Ministerului Sănătății din Marea Britanie, au afirmat: „Dacă sunt folosite corect, țigările electronice pot fi o armă cheie în lupta împotriva fumatului a sistemului de sănătate britanic”.

Raportul s-a expus și asupra produselor care încălzesc tutunul, iar concluzia experților este că acestea sunt cu circa 90% mai puțin nocive decât țigaretele convenționale.

Un nou studiu realizat de Public Health England, cea mai importantă instituție publică din domeniul sănătății din Anglia, a reiterate că țigările electronice, produsele pe bază de tutun încălzit sunt cu 95% mai puțin nocive decât fumatul clasic. Potrivit datelor, doar în Marea Britanie, țigările electronice ar putea ajuta peste 20.000 de persoane să renunțe la fumat în fiecare an.

Produsele de încălzire a tutunului, populare în Japonia

Japonia reprezintă un exemplu concludent al modului în care politicile de stat pot ajuta fumătorii să treacă la produse cu risc redus. În 2005, 49% dintre bărbați și 14% dintre femeile din Japonia erau fumători. Astăzi, rata a scăzut la aproximativ 18% din populația totală. „Scăderea numărului de fumători a fost accelerată odată cu intrarea pe piață a produselor de încălzire a tutunului în anul 2014. În iunie 2018, în Japonia au fost lansate alte trei produse noi alternative țigărilor”, a afirmat, într-un interviu, dr. Hiroya Kumamaru, director adjunct la Spitalul Universitar AOI din Kanagawa, Japonia.

„Dispozitivele care încălzesc tutunul sunt acum disponibile în toată lumea. Produsul inhalat de consumator este mult mai curat, cu o reducere de 90% a substanțelor chimice comparativ cu fumatul tradițional. În Japonia, de exemplu, unde au fost introduse în 2014, consumul de țigări a scăzut foarte mult”, a afirmat profesorul Brad Rodu.

Conform unui studiu privind fumatul, realizat în 2018, popularitatea în creștere a produselor de încălzire a tutunului în Japonia se datorează parțial gradului de conștientizare a riscurilor de sănătate asociate fumatului, precum și costului ridicat al țigărilor tradiționale și dorinței fumătorilor japonezi să evite mirosul de fum de țigară.

Reglementări restrictive în Moldova

Autoritățile din Moldova au aprobat strategii restrictive pentru a reduce riscurile asociate fumatului. „Metodele prin care acționăm sunt următoarele: avertismentele de sănătate cu pictograme și mesaje de prevenire pe pachete de țigări, interzicerea fumatului în locurile publice, interzicerea comercializării produselor din tutun minorilor, pentru a reduce inițierea fumatului și promovarea unui stil de viață fără tutun, măsuri de reducere a dependenței de tutun și stimularea renunțării la fumat, în special consiliere în spitalele din țară” a afirmat pentru BeBetter Varfolomei Calmîc, medic igienist în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. „Totodată, pe fiecare pachet de țigări sunt indicate un număr de telefon și site-ul Dispensarului Republican de Narcologie, unde fumătorii ar urma să afle informații despre programele de renunțare la fumat”, a adăugat doctorul Calmîc. Am apelat la numărul de telefon indicat, care este însă inexistent, iar site-ul Dispensarului conține foarte puțină informație despre programele de renunțare la fumat. Specialistul mai spune că alternativele fumatului nu sunt promovate în țara noastră. „Nu avem suficiente date care să ne arate că alterativele sunt mai puțin nocive, dar nici nu putem infirma acest lucru. Încă cercetăm acest subiect”, a conchis Varfolomei Calmîc.

Preluat de la: diez.md